De Meierblis behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van Texel
De Meierblis behoort tot het immaterieel cultureel erfgoed van Texel Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Partculiere blissen kunnen nog aangemeld

Algemeen

Volgens een lange Texelse traditie wordt op 30 april, bij het vallen van de avond, op verschillende plekken op het eiland, de Meierblis aangestoken. Met dit ritueel, aan de vooravond van de meimaand, nemen de Texelaars afscheid van de winter en wordt het voorjaar feestelijk ingeluid.

De Meierblis heeft sinds 2015 de status van immaterieel cultureel erfgoed. Er zijn gemeenschappelijk en particulier georganiseerde vreugdevuren te onderscheden. Het opbouwen van de brandstapels is intussen begonnen. De gemeenschappelijke worden opgebouwd aan de Bosrandweg in De Koog, aan de Haffelderweg in Den Burg, aan de Redoute bij Oudeschild, op de hoek van Nieuweschild en de Fanneweg bij Oosterend, aan de Stolpweg bij Den Hoorn, aan de Stengweg bij De Cocksdorp, aan de Spangerweg bij De Waal en op ’t Horntje. Om 19.00 uur worden de vuren aangestoken. Wie op eigen terrein een particuliere blis wil ontsteken, is ertoe verplicht dit bij de gemeente aan te melden. Dat kan nog tot 23 april. Op de website www.texel.nl is daarvoor een formulier te verkrijgen. Daar staan ook de voorwaarden, waaraan moet worden voldaan in verband met de veiligheid en volksgezondheid.

Schoonhout

De brandstapel mag uitsluitend bestaan uit schoon afvalhout, snoeiafval en slootruigte. Er mogen geen vervuilende stoffen vrijkomen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Er mag dus geen gelakt of geverfd hout op en datzelfde geldt voor wortelstobben en meubels. Daarop zal scherp worden gelet.