Eerste prijs in de categorie Nieuws Nationaal: blokkade van de A12 door klimaatactivisten
Eerste prijs in de categorie Nieuws Nationaal: blokkade van de A12 door klimaatactivisten Foto: Arie Kievit

Dit artikel is geschreven door
Henk Cornelissen

Expositie Zilveren Camera komt naar Texel

Algemeen

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire- en nieuwsfotografie in ons land. De daaruit voortgekomen foto-expositie reist door heel Nederland en strijkt over vijf weken neer op Texel. Van 1 juni tot 16 juli zijn de prijswinnende foto’s te bewonderen in de Burghtkerk in Den Burg.

De foto’s gaan over alles wat er speelt in binnen- en buitenland. De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en bestaat dit jaar 75 jaar. Op initiatief van de stichting Texel Cultuureiland en met steun van het Texelfonds, STIFT en VVV Texel, is de expositie naar het eiland gehaald. Er is ook een plaatselijke fotowedstrijd aan verbonden.

Mooie luchten

Prachtige wolkenformaties, kleurschakeringen en lichteffecten; de Nederlandse luchten zijn al eeuwenlang een geliefd onderwerp voor kunstenaars. Ze kwamen in de zeventiende eeuw al voor in talloze schilderijen. En de mooiste luchten zijn misschien wel te zien op Texel. De imponerende wolkenpartijen ontstaan door een wisselwerking tussen warme lucht boven het eiland en koude lucht vanaf de zee. Door het ontbreken van smog is de lucht helder en zijn de kleuren intens. Voor VVV Texel was een goede aanleiding om de schoonheid van de Texelse luchten en de amateurfotografen bijeen te brengen. Samen met Texel Cultuureiland organiseert zij ter gelegenheid van de Zilveren Camera-expositie de fotowedstrijd ‘Texelse luchten’ waaraan iedereen mee kan doen. Een driekoppige jury kiest uit alle inzendingen de vijf beste foto’s. Deze zullen ook worden tentoongesteld tijdens de expositie van de Zilveren Camera. Daarbij mogen de winnende fotografen een workshop van Loek Buter volgen, een van Nederlands beste landschapfotografen. Foto’s insturen is mogelijk tot en met 7 mei. Meer informatie over de Texelse fotowedstrijd is te vinden op de website www.texel.net/texelseluchten.

Tickets voor de expositie zijn vanaf half mei online via www.texel.net te koop en ook aan de kassa in de Burghtkerk. De toegangsprijs is voor volwassenen € 5,- en voor kinderen tot 12 jaar € 2,50.