Tip van de boswachter: uitwaaien in de Eierlandse duinen
Tip van de boswachter: uitwaaien in de Eierlandse duinen Foto: Texelditweekend

Tip van de boswachter: uitwaaien in de Eierlandse duinen

Natuur
Er zijn weinig dingen zo fijn als flink uitwaaien in de duinen. Ik vind het heerlijk dat deze eindeloze, zonnige zomer langzaam over glijdt in de herfst. De indrukwekkende wolkenpartijen, kleurrijke bessen en bramen, maar vooral de stevige wind: het maakt wandelen zo fijn in deze tijd van het jaar. Heb je zin om lekker uit te waaien? Bezoek dan eens de Eierlandse duinen in het noorden van het eiland.

De Eierlandse duinen vormen het restant van het eiland Eierland dat tussen Texel en Vlieland lag. In 1625 werd besloten dat de onstuimige zee aan de noordoostkant van Texel beteugeld moest worden door middel van stuifdijken. Het water bedreigde namelijk regelmatig de kust rond Oosterend en de schepen op de Reede van Texel. In 1629 werd een basis van stuifdijken gelegd, die in 1630 handmatig werden opgehoogd en hier en daar gedicht. Zo ontstond de lange Zanddijk.

Eieren rapen en konijnen kweken
Vroeger werden er op Eierland veel eieren van kustvogels geraapt, zo komt het eiland aan zijn naam. De beheerder van Eierland stuurde jaarlijks 30.000 van die eieren naar Amsterdam, waar ze werden gebruikt om beschuit en koeken te bakken. Later werden er ook konijnen gekweekt. De huiden van de dieren werden gebruikt voor de hoeden-makerij. Nog steeds is het gebied een walhalla voor vogels en zie je in de duinen veel konijnenholen. In de trektijd rusten veel vogels uit in de bosjes en tuintjes rond de vuurtoren. Regelmatig worden hier zeer zeldzame vogels gezien.

Kleurrijke hoge duinen
Een groot deel van Eierland bestaat uit grillige, hoge duinen. Deze duinen zijn kalkarm en er groeien veel bloemen. Kleurige soorten als duinviooltje, vleugeltjesbloem, kleine leeuwentand en duinpaardenbloem zijn massaal aanwezig. Kenmerkend zijn de beschermde grijze duinen. Het schrale en kalkarme zand, de gure wind en de grote droogte van de duinen zorgen voor extreme omstandigheden waar alleen planten kunnen groeien die hier slim op reageren. Daarom vind je in dit gebied veel mossen en korstmossen. Ze geven de duinen zeker in het najaar prachtige kleuren.

Wandel door de Eierlandse duinen
Heb je zin om Eierland zelf te gaan ontdekken? Dan zijn er zowel voor geoefende als voor niet zo geoefende wandelaars voldoende mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de gele route die start langs de Stengweg. Wil je een kort, maar gevarieerd rondje lopen? Dan sla je bij de eerste kruising rechtsaf. Je wandelt door de duinen, langs konijnenholen, kleurige bramen en duindoornbessen en langs bosschages waar veel vogels zitten. Als je de weg vervolgt loop je het duin op, waar je een prachtig uitzicht hebt vanaf het uitkijkpunt. Via het strand loop je terug, je kunt bij het paviljoen bijkomen met een lekker drankje.

Liefhebbers van lange wandelingen slaan bij de kruising linksaf. Je stapt dan over op de prachtige groene route door de Mandenvalleien. Ook bij die route heb je de mogelijkheid om via het strand terug te lopen. En om dat welverdiende drankje te drinken bij het paviljoen.

Tekst: Charlotte Biskop, boswachter Staatsbosbeheer
Website Staatsbosbeheer Texel