Afbeelding
Foto: LOMT

Dit artikel is geschreven door
Pepijn Dros

Pepijn Dros is redacteur van onder meer Texel dit Weekend en de Vakantiekrant.

Vluchteling op eigen eiland

Algemeen

De Russenoorlog op Texel was kort maar hevig en had grote gevolgen. Zo woedde er een ongekend felle strijd tussen Duitsers en Georgiërs in het noorden van het eiland. Woningen werden verwoest en veel ‘gewone’ Texelaars zaten plotsklaps tussen twee vuren en besloten te vluchten. In de vierde aflevering van de podcast ‘Terugkijken’ treden Pepijn Dros en Gelein Jansen in de voetsporen van deze vluchtelingen op eigen eiland. 

Na de opstand van de Georgiërs op 6 april, kwam een goed bewapend regiment Duitsers vanuit Den Helder naar Texel om wraak te nemen. De Georgiërs werden opgedreven tot aan de Ruigendijk. Vanaf de Ruigendijk bestookten de Duitsers boerderijen en woningen in Eierland en De Cocksdorp. In totaal zijn er ruim veertig boerderijen en huizen in vlammen opgegaan. 

Tussen twee vuren

Net als veel andere inwoners van Eierland en De Cocksdorp, sloegen Geleins ouders en opa in die laatste oorlogsweken op de vlucht. “Hun doel was achter de Ruigendijk te geraken”, zegt Gelein. In de podcast reconstrueert hij de vluchtroute van zijn ouders en vertelt hij over de gevaren die ze onderweg tegenkwamen. De vlucht voert hen onder meer langs twee Duitse bordelen aan de Postweg, waar een paar dagen later een Georgische militair een waar bloedbad zal aanrichten onder een groep Duitse militairen. Geleins familie weet uiteindelijk via een onverhard pad bij Akiap een afgelegen huis te bereiken, waar meer vluchtelingen zich hebben verzameld. Daar wachten ze een goed moment af om via een pad, dat grofweg langs de Korverskooi loopt, aan de goede kant van de Ruigendijk te geraken. In deze aflevering vertelt Gelein over de impact die de Russenoorlog had op het leven van gewone mensen die op stel en sprong huis en haard moesten verlaten. Deze vierde aflevering vormt daarmee een bijzonder en persoonlijk inkijkje op die roerige laatste oorlogsweken op Texel. De podcast ‘Terugkijken’ is nu te beluisteren via Spotify of elk ander podcastplatform.