De betrokken partijen maakten na het startschot een rit over het eiland. (Foto: Mikel Knippenberg)
De betrokken partijen maakten na het startschot een rit over het eiland. (Foto: Mikel Knippenberg)

Startschot versterking Waddenzeedijk

Laatste nieuwsberichten
“Laat de dijkversterking maar beginnen”, besluit wethouder Eric Hercules zijn speech bij het startschot van de versterking Waddenzeedijk in Oudeschild. Hij deed dat in aanwezigheid van Peter Boon (vervanger gedeputeerde Cees Loggen), Roeland Hillen (directeur HWBP, Rijkswaterstaat), Maar van Oord (Combinatie Tessel) en Kees Stam (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier).

Wethouder Eric Hercules benadrukte in zijn speech het feit dat alle aanwezigen zich op een eiland bevonden. Juist op een eiland heeft de noodzaak van een dijk een nog zwaardere betekenis. “Een dijk is voor een eiland meer dan een zeewering. Het definieert het eiland, tekent de contour van Texel. Zonder zeewering, hiermee bedoel ik de duinen aan de Noordzeekust en de dijk aan de Waddenzee, zonder die zeewering bestaat Texel niet. Dat betekent dus dat die constructie van klei, steen, zand en gras die u daar ziet liggen, geen dijk is. Voor een eilander is dat één brok emotie”, vertelt Hercules.

Ook ging Hercules in op het jaar van de watersnoodramp in 1953 waarbij op Texel 6 hulpverleners verdronken. Een belangrijk jaar was ook 1976 toen de dijkversterking lang uitbleef en Texelaars op het Binnenhof protesteerden voor de verzwaring. Mede hierdoor werd er meer vaart achter de dijkversterking gezet. “Emoties waren er ook drie jaar geleden, tijdens de 60-jarige herdenking van de watersnoodramp”, aldus Hercules.

In zijn speech ging Hercules verder nog in op mogelijkheden voor een Witte Punt in Oudeschild, de coupure in de dijk om het dorp weer te verbinden met de haven en het NIOZ. Hercules sloot af met een duidelijke boodschap aan alle aanwezigen. “De strijd tegen het water, dat is niet alleen een mooi verhaal, maar vooral een verhaal van échte mensen. Voor een eilander is een dijk emotie. En in dit geval een zeer positieve. Zo positief dat het een feestje waard is. Laat de dijkversterking beginnen”, besluit Hercules.

Donderdag meer hierover.



Boskalis en VolkerWessels gaan dijk versterken: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/058844/
De planning is dat het werk in 2019 wordt opgeleverd. (Foto: Mikel Knippenberg)