Schapen op de dijk aan de Mok, naar aanleiding van Wiki loves earth-wedstrijd 2014. (Foto: Wikipedia)
Schapen op de dijk aan de Mok, naar aanleiding van Wiki loves earth-wedstrijd 2014. (Foto: Wikipedia)

Wetgeving dwingt tot minder schapen op dijken

Laatste nieuwsberichten
Schapenboeren die hun vee op dijken laten grazen, mogen de hectares grond die ze pachten nog maar voor zeven maanden per jaar meetellen in de totale hoeveelheid land die ze tot hun beschikking hebben. De maatregel is van overheidswege opgelegd en is bedoeld om fosfaatuitstoot te verminderen. Op iedere hectare land mogen 13 schapen grazen, maar door de maatregel is dat voor de hectares op de dijken nog maar 9.

Fosfaat is een zuur in mest dat schadelijk voor de bodemkwaliteit. Nederland moet de hoeveelheid fosfaat die het produceert, terugbrengen, vanwege een maatregel van het Europees Parlement. Boeren mogen een beperkte hoeveelheid mest produceren. Als een boer boven het zogenaamde mestquotum komt, kan de overheid een kleinere veestapel afdwingen.

De maatregel is begrijpelijk als het gaat om de intensieve veehouderij, zegt Carlo Veeger van LTO Noord, afdeling Texel, maar volgens hem is het voor schapenboeren een maatregel die de plank misslaat: “De schapen die op de dijken lopen, houden het gras kort en bemesten het land. Het is een natuurlijk kringetje. Als het voor boeren onhoudbaar wordt om schapen op de dijken te laten grazen, moet het gras met zware machines worden bewerkt. Dat levert milieutechnisch geen voordelen op. Ook kunnen bedrijven met varkens- en koeienstallen mest afvoeren om aan de regelgeving te voldoen. Voor schapenboeren is dat geen optie, hun dieren lopen buiten.”

De schapenhouders zagen de restrictie niet aankomen. “In mei moet iedere schapenboer doorgeven hoeveel weidegrond en hoeveel schapen het bedrijf heeft. Dat heet de meitelling. Bij de brief die we in april ontvingen, zat een bijlage waarin de nieuwe maatregel uitgelegd werd. Dat was nogal plompverloren, het was nog niet eerder gecommuniceerd”, vertelt Veeger.

Volgens Veeger zet de maatregel de bedrijfsvoering van de schapenboeren onder druk. “Het zal niet zo zijn dat morgen alle schapen van de dijk verdwenen zijn, maar als je veel schapen op de dijk hebt lopen, heeft het een enorme impact. Boeren zullen minder schapen kunnen houden en het houden van schapen op dijken wordt onrendabel.”

LTO Nederlands is in overleg met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de regeling aan te passen.