Duits koopvaardijschip nabij Texel getorpedeerd

Door Rein Stam
Gepubliceerd: Zaterdag 12 April 2003
1174 x bekeken
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog voeren de koopvaardijschepen meestal in konvooien ter bescherming tegen de vijand.


Gedurende WO I was Nederland neutraal en zodoende kon de Duitse handelsvloot gebruik maken van onze havens.

Dit tot ergernis van Engeland, dat de Duitse schepen binnen onze grenzen aanviel. In juli 1917 lag een konvooi van 40 Duitse schepen in Rotterdam klaar om uit te varen.

Na een Engels mijnenveld voor de kust onschadelijk te hebben gemaakt voer men uit, maar stuitte op 20 torpedobootjagers.

Voor de kust van Bergen werden twee schepen in de grond geboord en zetten de Duitsers twee andere zelf aan grond. Eén van de twee, het s.s. Renate Leonhardt, kwam zelf los en ging ter reparatie naar Amsterdam, waarna men richting Texel voer.

Op de Noorderhaaks strandde het schip wederom, maar werd vlot getrokken door de sleepboten ‘Assistent’ en ‘Cycloop’.

Doordat het konvooi geheel uit elkaar was geslagen, was het schip uiterst kwetsbaar. De Renate Leonhardt, geladen met gietcokes, vervolgde de reis richting Denemarken.

Ten zuiden van Texel werd het schip opgemerkt door een patrouillerende Engelse onderzeeboot en terstond getorpedeerd.

Het koopvaardijschip had geen schijn van kans tegen de Engelse sluipschutter en zonk onmiddellijk. De bemanning werd na de ramp aan boord genomen van de Nederlandse torpedoboot Z8, die in de buurt patrouilleerde.

Eén der opvarenden werd vermist, terwijl een vrouw in bewusteloze toestand naar het hospitaal werd vervoerd en later overleed.

Het incident bij Bergen en Texel veroorzaakte grote consternatie in Nederland.