PatiŽntentransport even terug naar Defensie

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Dinsdag 21 April 2020, 12:21 uur
669 x bekeken
Sinds gisteren vliegt Defensie patiŽnten vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat gebeurt per NH90. Met de helikopter van het Defensie Helikopter Commando neemt de militaire organisatie tijdelijk de taken over van de ANWB. Dat gebeurt op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het maritieme toestel heeft vlieg-medisch personeel aan boord en is uitgerust voor medische transporten. De NH90 heeft Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder als thuisbasis.
Defensie is ertoe in staat deze taak 24 uur per etmaal uit te voeren. De ANWB-helikopters zijn daardoor volledig beschikbaar om ernstig zieke Covid-19-patiŽnten naar andere intensive care-afdelingen te brengen. Defensie neemt het patiŽntentransport in ieder geval tot en met 3 mei voor haar rekening, maar desgewenst ook daarna nog.


Niet vreemd
Vervoer van patiŽnten vanaf de Waddeneilanden is voor de krijgsmacht overigens niet vreemd. Tot in 2015 behoorde het bijna veertig jaar tot zijn takenpakket. Voor het laatst werden de transporten vanaf Vliegbasis Leeuwarden uitgevoerd door de AB-412 SP van de luchtmacht. Van deze Agusta-Bell helikopter waren er drie. Vanwege hun knalgele kleur kreeg het toestel de bijnaam ĎTweetieí, naar de tekenfilm van het kleine vogeltje dat uit de greep van de kat Sylvester moest zien te blijven. Deze toestellen zijn verkocht. Daarna werd deze taken nog uitgevoerd met NH90ís en Cougar-transporthelikopters, tot de Kustwacht ze overnam in de tweede helft van 2015.
Formule 1-spel
Reacties (0)