Angelique, Hetty, Sabrina en Roel Veldman (v.l.n.r.) op de schapenvachten (Foto: Henk Cornelissen)
Angelique, Hetty, Sabrina en Roel Veldman (v.l.n.r.) op de schapenvachten (Foto: Henk Cornelissen)

De Concurrent, van fietsenverhuur tot outdoor store

Laatste nieuwsberichten
Een echt familiebedrijf; dat is De Concurrent aan de Molenlaan in De Cocksdorp. De winkel werd ruim twintig jaar geleden gesticht door Roel en Hetty Veldman en hun dochters Sabrina en Angelique maken intussen ook deel uit van het bedrijf. Angelique sinds kort; zij had in hetzelfde gebouw een kapsalon, die zij 21 jaar geleden begon op een andere plek in het dorp, maar stopte daar onlangs mee. Sabrina is acht jaar mede-ondernemer.

“Ik werk hier al veertien jaar; ik ben begonnen in loondienst”, vertelt Sabrina, “want ik wilde het eerst even aankijken en goed het vak leren. Maar sinds 2012 zit ik in het bedrijf en het is de bedoeling dat Angelique en ik er uiteindelijk mee verdergaan.” Roel en Hetty zijn er dus van verzekerd dat het bedrijf doorgaat als ze terugtreden. “Niks doen is voor ons nu nog geen optie”, zegt Hetty “maar het is wel fijn dat het ‘moeten’ er nu af raakt”.

Meermalen uitgebreid
Het pand waarin het bedrijf is gevestigd, deed voorheen dienst als kantoor van de politie, de VVV en de Rabobank. Toen de familie Veldman het overnam, was het een stuk kleiner dan nu. Het is meermalen uitgebreid. Dat werd mogelijk door grond van de buren over te nemen en door een grondruil te doen met de gemeente, die grond nodig had voor een parkeerterrein toen aan de overkant van de straat de Plus-supermarkt gebouwd zou worden. De ruimte van de kapsalon van Angelique is nu ook bij de winkel getrokken. Op dit moment wordt de luifel vervangen en de kelder – waar ook nog verkoopruimte is – wordt volgend jaar vernieuwd. Verder maakt nog een cafetaria deel uit van het gebouw, maar die is verhuurd aan Wilma Eten & Drinken.

Begonnen met fietsen
De Concurrent heeft in die twintig jaar een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Roel en Hetty Veldman begonnen er met fietsenverhuur. Daarna gingen zij over op hengelsportbenodigdheden en cadeauartikelen. Op een gegeven moment kwam daar een kledingrekje bij en dat werden steeds meer kledingrekjes. Gaandeweg is het een ‘outdoor store’ geworden, een winkel waar kleding voor het actieve buitenleven wordt aangeboden. De ‘hoofdmerken’ zijn Kjelvik en Nordberg en daarnaast zijn Björnson, Regatta en Lizzard favoriet. Daarnaast worden er souvenirs verkocht en vooral veel schapenvachten. Die doen het hier goed. “Schapenwollen stoffen, schapenmelkzeep. In de zomer zetten we er een paar rekjes bij, met korte broeken en shirts. En wat ‘vergeten spullen’; dingen waarvan vakantiegangers hier ontdekken dat ze die thuis hebben laten liggen, zoals tentharingen, verloopsnoeren en dergelijke.”

Markt
De naam van De Concurrent is niet zomaar gekozen. “We bieden hier alles aan tegen een concurrerende prijs. Het is een bekend verschijnsel dat mensen in een kledingzaak van alles passen en dan thuis via het internet gaan kopen, omdat dat goedkoper zou zijn. In dit geval lukt dat echt niet”, zegt Hetty beslist. “We hebben hier in De Cocksdorp 25 keer per jaar markt, wekelijks van half april tot half oktober, en dan kunnen de mensen bij ons kleding uitzoeken voor twintig euro per stuk; ja, ook jassen en vesten uit de winkel. Dan is het hier mega druk. De markt is op het plein, even verderop, maar als we hier voor de deur onze kraam nog aan het opstellen zijn, staan de eerste klanten al te zoeken in de dozen,” vertellen de beide dochters. “En vakantiegangers kopen hier in de zomer ook veel winterkleding om mee naar huis te nemen, omdat ze weten dat het bij ons niet duur is. We hebben veel vaste klanten en dat zijn vooral toeristen. De eersten die een vaste standplaats hebben, komen in maart alweer. Maar we krijgen hier ook steeds meer Texelaars.”

Medewerkers
In de winkel wordt de familie Veldman terzijde gestaan door drie medewerkers, te weten To Koster, Miranda Harders en Sandra Schuurman. In het bedrijf loopt overigens nog een lid van de familie, dat we nog niet hebben genoemd. Dat is hond Shira, een kolossale maar zachtaardige Leonberger. “Als de vaste klanten onder de vakantiegangers weer op het eiland zijn en in de winkel komen, is het eerste dat ze willen weten hoe het met haar gaat.”

De Concurrent is zeven dagen per week geopend. Het bedrijf heeft ook een webshop; bestellingen ter waarde van € 50,- of meer worden gratis verzonden.

De Concurrent
Molenlaan 1, De Cocksdorp
T: (0222) 316057
E: info@deconcurrenttexel.nl
I: www.deconcurrenttexel.nl

Website De Concurrent: http://www.deconcurrenttexel.nl