De eerste huizen in De Tuunen zijn al opgeleverd (Foto: Henk Cornelissen)
De eerste huizen in De Tuunen zijn al opgeleverd (Foto: Henk Cornelissen)

Kans op meer betaalbare woningen door status aparte

Laatste nieuwsberichten
Gedeputeerde Cees Loggen bracht woensdag op uitnodiging van wethouder Hennie Huisman een bezoek aan Texel. Belangrijkste onderwerp van gesprek was de nijpende situatie op de Texelse woningmarkt. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, zowel op de huurders als op de kopersmarkt.

“Ik ben geen gedeputeerde die de hele dag achter een bureau zit”, zegt Loggen, die in het provinciaal bestuur de portefeuille van volkshuisvesting beheert. “Ik ga graag zelf het veld in om te kijken wat er speelt. En het is altijd weer een feestje op Texel te mogen zijn, al kom ik er nu vooral beroepshalve. Maar Texel is voor mij de smaragd van de provincie, door de groene glans die het heeft.”

Woonakkoord
Over de nieuwbouw van woningen hebben de vier gemeenten in de regio Kop van Noord-Holland een woonakkoord, dat om de vijf jaar wordt herzien. Texel heeft als eiland echter een uniek karakter en dat werkt ook door op de woningmarkt. Huizen zijn hier gemiddeld duurder en er is een tekort aan sociale huurwoningen en huizen in het middensegment. “De Texelaars zien wel dat er ruimte is voor recreatiewoningen, maar niet voor permanente woningbouw”, zo legt Huisman de onvrede uit. “Het is moeilijk uit te leggen dat het twee verschillende begrippen zijn. Al zou je het anders willen, als een bestemmingsplan die mogelijkheid biedt, kun je die ontwikkelingen niet stoppen. Je kunt mensen die rechten niet zomaar even afnemen.”

Status aparte
Loggen toonde daar begrip voor. “Texel heeft een bijzondere positie ten opzichte van de andere gemeenten, door de geografische beperking die een eiland nu eenmaal heeft. Dat heeft een prijsopdrijvend effect en het ontwricht de Texelse gemeenschap. Het betekent ook dat veel vacatures door mensen van buiten Texel moeten worden ingevuld. Leraren, politieagenten en zorgverleners zijn hard nodig, maar komen niet naar het eiland als ze ergens anders ook een baan kunnen krijgen en goedkoper kunnen wonen. Maar voordat we Texel een status aparte verlenen, is wel een goede onderbouwing nodig. Die vragen we van alle gemeenten”, aldus de gedeputeerde.

Vruchtbaar gesprek
Texel moet dus met een woningbouwprogramma komen, dat voor de woningnood een oplossing biedt en past binnen het regionaal woonakkoord. Wethouder Huisman beloofde Logger dat snel te zullen leveren. Beiden spraken na afloop van ‘een vruchtbaar gesprek’. “Ik kijk reikhalzend uit naar de uitwerking”, sprak Loggen. “Het is nu aan de gemeente om te handelen, maar als provincie moeten wij wel het perspectief bieden. Het regionaal woonakkoord loopt dit jaar af en we moeten erkennen dat Texel zijn eigen dynamiek heeft. Daarvoor moet in het woonakkoord een aparte paragraaf komen.”

Dubbele vergrijzing
Niet alleen de woningnood, ook de vergrijzing is op Texel heviger dan in de omliggende gemeenten. “Wij vergrijzen dubbel”, zegt Huisman. “De woningen zijn te duur geworden voor de jongeren, waardoor zij met hun gezinnen het eiland noodgedwongen verlaten.” Onderzocht wordt of niet-Texelaars die op het eiland een huis kopen een zelfbewoningsplicht kan worden opgelegd en de gemeente wil optreden tegen de illegale verhuur van woningen, die daarvoor niet zijn bedoeld. De provincie heeft een andere rol, aldus Loggen. “Als hoeders van het landschap letten we erop dat Texel niet wordt volgebouwd en we houden rekening met zaken als duurzaamheid en circulariteit.”

De Tuunen
Daarvan heeft Texel inmiddels een voorbeeld, door de nieuwbouw in De Tuunen, waar honderd woningen verrijzen en onlangs de eerste huizen zijn opgeleverd. Voor een deel zijn het flexibele woningen, die gedemonteerd en herplaatst kunnen worden. Loggen bracht een bezoek aan de bouwplaats en prees de landschappelijke inrichting van de wijk. “Texel heeft natuurlijk ook zelf oog voor het landschap. Het toerisme is de belangrijkste bron van bestaan en mensen komen hier voor rust, ruimte en natuur. Dat wil de gemeente zelf ook niet in gevaar brengen. Texel vraagt niet om een Vinex-locatie.”

Texelse aanpak
Huisman heeft toegezegd op korte termijn een voorstel te doen. Ze wil daarmee inzetten op het snel bouwen van woningen, waarna jaarlijks wordt gekeken naar het effect ervan op de Texelse woningmarkt. Er moet worden gebouwd wat nodig is om de wachtlijsten voor een huurwoning te verkorten en te zorgen voor voldoende aanbod van betaalbare koopwoningen.
Loggen en Huisman verwachten op basis van dit hoofdstuk al in het voorjaar afspraken te kunnen maken, passend binnen het regionaal woonakkoord. “We moeten ons niet vastpinnen op getallen, maar aan de hand van plaatselijke ontwikkelingen bekijken welke behoefte er is.”