Poll: Konikpaarden moeten op het eiland blijven

Door Henk Cornelissen
Gepubliceerd: Woensdag 22 Januari 2020, 12:22 uur
1024 x bekeken
Er is veel commotie ontstaan rond het voornemen van Staatsbosbeheer, de konikpaarden die een jaar geleden bij de Slufter werden uitgezet, van het eiland te laten vertrekken. Ze zouden hinderlijk zijn voor wandelaars en schade toebrengen aan de biodiversiteit en de waterkerende functie van de duinen.Omdat ze in andere natuurterreinen zeer waarschijnlijk ook niet welkom zijn, ligt verkoop voor de hand. Staatsbosbeheer vindt het niet goed dat de dieren naar boerderijen gaan, omdat ze gewend zijn aan de vrije natuur. Daardoor is de kans aanzienlijk – zegt Staatsbosbeheer zelf – dat de koniks naar de slacht gaan.

Het is velen een gruwel, dat dit de dieren staat te wachten. Bezoekers van de Slufter vinden het een mooi gezicht, de twintig hengsten daar in de duinen te zien lopen. Maar wellicht zijn er ook mensen die zich er minder druk over maken, als er geen andere passende oplossing mogelijk is en de dieren gewoon ‘over’ zijn. De fractie van Texels Belang vindt in elk geval dat het gemeentebestuur deze kwestie met Staatsbosbeheer moet gaan bespreken.

Wat vindt u? Moeten de konikpaarden op het eiland blijven of mogen ze weg en desnoods dood? Wilt u uw stem onderbouwen of toelichten? Dat kan door een e-mail te sturen naar redactie@texelsemedia.nl.