Foto: Elisabeth Waverijn
Foto: Elisabeth Waverijn

10 vragen aan... Zeynep Erdem

10 vragen aan
“Zeynep Erdem is mijn collega, maar ook één van mijn beste vriendinnen. Ze komt oorspronkelijk uit Turkije en ze heeft ook een hele tijd in Duitsland gewoond. Ze is heel spontaan en heeft een heel groot sociaal netwerk, maar ik denk dat veel Texelaars haar niet kennen. Het lijkt me leuk om de mensen van het NIOZ bekender te maken onder de Texelaars”, aldus Nicole Bale.

Meer over Zeynep
Zeynep Erdem (34) werd geboren in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Ze groeide buiten de stad op, maar ging er wel naar school. Ze studeerde geologie en specialiseerde zich in fossielen. Door middel van de studie van fossielen wil ze de geschiedenis van klimaatverandering op de aarde beter begrijpen. Nadat ze haar master had afgerond, verhuisde ze naar Kiel in Duitsland, voor haar PhD. In 2016 werd ze aangenomen bij het NIOZ en kwam ze op Texel te wonen. “Ik twijfelde erover of ik wel op Texel wilde wonen. Ik kreeg het aanbod op een vrijdag en ik heb het hele weekend op het strand in Kiel doorgebracht. Toen dacht ik: ik kan het me wel voorstellen, op een eiland te wonen. En het bevalt goed! Ik zou hier graag willen blijven. Het weer valt me ook wel mee, in Kiel was het nog erger”, lacht Zeynep. Ze woont in een appartement op Campus de Potvis, met haar kat Charlie.

Nederlands?
Zeynep woont nu een aantal jaren in Nederland, maar spreekt de taal nog niet zo goed. We spreken dan ook in het Engels met elkaar. “Mensen verwachten vaak dat je na een paar jaar in Nederland wel de taal kunt spreken. Maar ik bevind me in een internationale omgeving en veel Nederlanders spreken heel goed Engels. Het lezen gaat wel steeds beter en ik wil de taal ook wel beter leren”, laat Zeynep weten.

Groene vingers
In haar appartement heeft Zeynep haar balkon vol planten staan. Ze heeft een tomatenplant, die lekker in de zon staat en het goed doet in haar huis. “Van de zomer ben ik met vijf anderen een gedeelde tuin begonnen. Er zijn vlakbij stukjes land beschikbaar gesteld. Ik heb gemerkt dat ik groene vingers heb, ik vind het leuk om te tuinieren en ben er ook niet zo slecht in. Daar word ik wel blij van!” zegt ze enthousiast.

Bezig met duurzaamheid
“Op Texel lukt het beter duurzamer te leven dan op andere plekken. Daarvan ben ik me bewust geworden, nadat ik hierheen was verhuisd. Omdat ik werk met mensen die veel praten over het verminderen van CO2-uitstoot en duurzaamheid, ben ik er ook veel meer mee bezig. Ik ben geen vegetariër, maar probeer wel zo min mogelijk vlees te eten. Ik ben gestopt met het kopen van vlees in de supermarkt. Hier is veel lokaal verkrijgbaar; dat is wel iets dat ik waardeer aan het leven op Texel. Ik haal ook graag spullen op de markt; vaak ga ik daarvoor op zaterdag naar Den Helder en anders doe ik dat op maandag in Den Burg.”

Hechte gemeenschap
Op de Potvis heerst een fijn gemeenschapsgevoel. “Hier is een kleine bar, waar ook wel eens evenementen worden georganiseerd of feestjes zijn. Voor vrouwen wordt er ook twee keer per jaar een middag georganiseerd, waarop ze kleding kunnen ruilen. De kleren die overblijven worden gedoneerd. Ik heb een deel van de organisatie overgenomen toen ik hier kwam wonen. In het weekend koken we ook samen, soms wel met twintig of dertig mensen. Als ik echt geen zin heb om te koken, heb ik ook geen behoefte aan afhaalmaaltijden en kan ik, als het moet, altijd wel bij iemand eten. Als ik op reis ga is er ook altijd wel iemand om op mijn kat te passen”, laat Zeynep weten.

Hobby’s?
“Ik vind fotografie heel erg leuk. Ik ga ook wel eens op pad met de fiets en de camera op het eiland. Met extreme weersomstandigheden probeer ik er wel op uit te gaan. Wat ik ook hier heb ontdekt is haken. Ik zit hier in een klein handwerkgroepje. De meeste mensen breien, maar dat kan ik helemaal niet. Toen zei iemand: misschien kun je proberen te haken. En dat werkt goed. Mijn moeder was er wel van onder de indruk, dat ik dit uit mezelf was gaan doen, want blijkbaar kon mijn oma dit ook heel goed. Het schijnt echt in het bloed te zitten.”

Aan boord
Zeynep reist veel voor haar werk en is ook al twee keer een aantal weken op zee geweest met de Pelagia, het schip van het NIOZ. “Ik ben twee jaar geleden naar de Golf van Mexico geweest, daar gaan we in januari ook weer naartoe. Vorig jaar waren we in Namibië. Ik ben op die manier ook een deel van de winter ontvlucht”, lacht ze.

Reizen
“In mijn vrije tijd ga ik graag naar Turkije, ik probeer ieder jaar twee keer te gaan. De beste tijd om daarheen te gaan is in het voorjaar of de herfst. Het is dan niet te heet of te koud en er zijn lekkere vruchten te krijgen in die periodes. In mei probeer ik er te zijn op Moederdag en in oktober is mijn moeder jarig, dus dan ben ik er ook graag. Verder probeer ik mijn reizen te combineren met werkreizen, om de CO2-uitstoot te beperken. Ik ben voor werk een maand in Japan geweest. In het weekend mocht ik dan niet in het lab, dus ben ik het land gaan verkennen. Ik was na die maand wel heel moe. Als je doordeweeks tien uur per dag in het lab werkt, wil je in het weekend alleen maar slapen. Maar ik wilde zoveel mogelijk van het land zien, dus zette ik de wekker om zo op tijd in de trein te stappen. Het reizen is wel een leuke bijkomstigheid van het werk”, zegt Zeynep vrolijk.

Toekomst
In de toekomst wil Zeynep graag op Texel blijven, maar werk vinden als onderzoeker is niet gemakkelijk: “Momenteel ben ik bezig met het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Ik zou graag op Texel blijven, maar kijk toch ook naar andere plekken. In ieder geval blijf ik hier nog tot februari 2021. Toen ik hier kwam wonen, dacht ik dat ik hier maar een paar maanden zou blijven. Maar mijn appartement is wel echt leuk geworden. Omdat er veel mensen maar kort blijven in de Potvis, worden er veel meubels en keukenspullen gerecycled. Het enige dat ik zelf heb gekocht is een bank, de rest is allemaal tweedehands.”

Volgende gast
Zeynep stelt haar vriendin Suzanne van Donk voor: “Suzanne en ik werken niet op dezelfde afdeling en zijn bezig met totaal verschillende onderwerpen, maar we hebben elkaar toch gevonden en zijn goede vriendinnen geworden. Suzanne is nu haar PhD aan het afronden en gaat deze verdedigen in januari.”