Weblog Ecomare: Snow White, een kleurrijke albino

Door Ecomare
Gepubliceerd: Zaterdag 09 November 2019
879 x bekeken
Wat een verrassing, een compleet witte zeehond op de Waddendijk! We werden gebeld dat er een zeehond lag, maar de melder stuurde geen foto. Omdat het herfstvakantie was, was mijn zoon thuis. En als je moeder hoofd dierverzorging is, kun je zomaar gevraagd worden om even op de fiets te springen om een foto en een filmpje van een zeehond te maken. Dorus deed dat en wat hij stuurde verbaasde ons erg.


(On)gewoon wit
Vanaf december kunnen we jonge, witte zeehonden verwachten. Het gaat dan om pasgeboren grijze zeehonden, die hun geboortevacht nog hebben. De witte zeehond die wij op de foto zagen, was een gewone. Bovendien was het oktober. Dorus vertelde dat het dier er niet bepaald fit uitzag, dus wij gingen op pad om hem op te halen.

Toepasselijke naam
De zeehond bleek een albino te zijn. Dat is een vrij zeldzaam verschijnsel bij zeehonden en het was dan ook de eerste keer dat wij er een in de opvang kregen. Het was overduidelijk dat hij ziek was: hij lag er heel sneu bij en had meerdere wondjes op zijn lichaam. We hadden meteen een naam voor hem: Snow White.

Medicijnen
Als een dier in de opvang komt, krijgt hij altijd eerst ORS toegediend. ORS is een oplossing van mineralen en zouten en dient om de vochtbalans van het dier weer op orde te brengen. Zeehonden halen hun vocht uit de vis die ze eten. Eet een zeehond niet, dan krijgt hij dus ook geen vocht binnen. Snow White had een longworminfectie en kreeg van de dierenarts injecties met ontwormingsmiddel en antibiotica. De rest van de medicatie geven wij als pillen, verstopt in de vis.

Meteen eten
Toen de dierenarts weg was, kreeg Snow White de gelegenheid om te zwemmen. We gooiden een haring in het water, zonder al teveel hoop dat hij hem zou opeten. Hij zag er namelijk veel te ziek uit. Maar tot onze verbazing dook hij gelijk het water in en at twee vissen achter elkaar op. Snow White bleek veel levenslustiger te zijn dan hij in eerste instantie uitstraalde!

Rode ogen

Een albino dier heeft rode ogen. Dat komt omdat je, door de afwezigheid van pigment, de bloedvaten ziet lopen. Slecht zicht en blindheid komen vaker voor bij albino’s en ook Snow White ziet niet goed. Of hij helemaal blind is, valt nog moeilijk te zeggen, omdat hij goed reageert op geluid en geur. Omdat zeehonden vissen vangen met hun snorharen, zijn ze niet erg afhankelijk van hun ogen.

Goed te zien
Snow White eet goed en zwemt graag. En hij trekt veel bekijks! Er is nogal wat aandacht aan hem besteed in de media, waardoor veel mensen over hem gehoord hebben. Elk stadium van de opvang is bij ons goed te bekijken, ook als een zeehond nog in de quarantaine wordt verzorgd. Onze bezoekers kunnen hem dus goed zien. Voorlopig blijft Snow White nog wel even te bewonderen, want hij is nog lang niet gezond. We hopen hem over een paar maanden weer vrij te kunnen laten in zee. Het zal vast een bijzonder gezicht zijn, zo’n witte zeehond in die grote grijze watervlakte!

Door hoofd dierverzorging Mariëtte Smit
Formule 1-spel
Reacties (0)