Afbeelding: Google Maps
Afbeelding: Google Maps

Verkeersbesluit ‘groentje’ Ploosterstraat: inrijverbod

Laatste nieuwsberichten
Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) hebben besloten per 30 augustus 2019 een inrijverbod voor auto’s in te stellen bij de toegangssteeg van het groenperceel achter de woningen Ploosterstraat 2 t/m 24, die is gelegen tussen de woningen Ploosterstraat 16 en 18. Hier zal een verkeersbord geplaatst worden.

Over het stukje groen is al jaren een discussie. Het begon met een verzoek van de eigenaar van De Moerbei om een uitweg te maken aan de achterzijde van zijn perceel op een groenstrook achter de woningen Ploosterstraat 4-24, zodat zijn gasten achter de B&B kunnen parkeren. Nadat dit in eerste instantie werd geweigerd, werd dit besluit naar aanleiding van een advies van de commissie Bezwaarschriften herroepen en de uitweg alsnog toegestaan. Een aantal bewoners van de Ploosterstraat ging hiertegen in beroep, waarop de rechtbank oordeelde dat de toestemming voor een uitweg ten onrechte is verleend.

In 2016 is het nieuwe bestemmingsplan voor De Cocksdorp vastgesteld. Voor het groen achter de Ploosterstraat is toen de bestemming van “doeleinden van verblijf en verkeer” gewijzigd naar “groen”. “De afgelopen drie jaar is er overleg geweest met de betrokkenen. De wensen van de omwonenden van het ‘groentje’ blijven tegengesteld. De eigenaar De Moerbei wil graag de auto’s van zijn gasten door het groen laten rijden om in de achtertuin te parkeren alsmede zijn bevoorrading via de achtertuin regelen”, melden B&W.

“Het merendeel van de bewoners aan de Ploosterstraat wil liever geen autoverkeer door de smalle doorgang vanaf de Ploosterstraat, over het groen. In het overleg waren deze bewoners het unaniem eens dat het toegang geven aan auto’s van gasten van bedrijven aan de Kikkertstraat afbreuk doet aan het gebruik van het groen, met als schrikbeeld dat ook restaurants aan de Kikkertstraat hun gasten in de tuin gaan laten parkeren. Met het nemen van dit verkeersbesluit kiest het college ervoor om de toegang van het groen voor autoverkeer te beperken, en dit alleen met een ontheffing mogelijk te maken voor aanwonenden. In de huidige situatie lijkt dit het college de best denkbare oplossing.”

“Deze maatregel wordt genomen in verband met het verzekeren van de veiligheid op en de bruikbaarheid van de weg, evenals het beschermen van weggebruikers. De overleggroep verkeerszaken Texel, waarvan de politie deel uitmaakt, heeft voor dit besluit een positief advies gegeven.”

“Het is wenselijk dat er zo weinig mogelijk met auto’s over het groenperceel gereden wordt. Het is niet gewenst dat er motorvoertuigen op twee of meer wielen over het veldje (gaan) rijden die toebehoren aan niet-aanwonenden, bijvoorbeeld aan gasten van een door aanwonenden geëxploiteerde bed & breakfast. Een ontheffing kan worden afgegeven voor een duidelijk doel, bijvoorbeeld het parkeren van de eigen auto op eigen terrein, of laden en lossen achter de woning. Een inrijverbod geeft hierbij duidelijkheid. Er zijn geen plannen om het groenperceel anders te bestemmen dan voor groen”, aldus het college van B&W.

Zie ‘gerelateerde links’ voor eerdere artikelen.


Kwestie Ploosterstraat: B&W in gesprek met Woontij: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/065584