Foto: Esmir van Wering
Foto: Esmir van Wering

Uniek duinvlees bij Slagerij Goënga

Laatste ondernemersberichten
Vleesliefhebbers opgelet: bij Slagerij Goënga in Den Hoorn is sinds kort Texels duinvlees verkrijgbaar. Dit is exclusief vlees van de hoogst haalbare kwaliteit. Het is zelfs zó pril dat er tijdens dit interview een passende naam is bedacht: 100% natuurlijk Texels Aberdeen Angus Duinvlees. De koeien leven 365 dagen per jaar in de natuur en zijn antibioticavrij. Wil je dit vlees proeven? Meld je dan aan op www.slagerijgoenga.nl. Zodra het vlees op voorraad is, krijg je een melding, zodat je er als eerste bij bent.

Boer Heiko Feenstra (42) rijdt stapvoets over het fietspad naar het gebied waar zijn koeien lopen: dertig volwassen dieren en een stuk of vijftien kalveren. Ze leven in een afgezet gebied van 100 hectare. Dit land pacht Heiko van Staatsbosbeheer via zijn bedrijf Feenstra Natuurbeheer. In de zon glimmen de vachten van de gitzwarte koeien alsof ze zijn opgepoetst. Tijdens de wintermaanden hebben ze een harige vacht.

Op de vraag wat deze koeien zo bijzonder maakt, zoekt Heiko naar de juiste woorden die uitdrukken hoe uitzonderlijk ze zijn. “Hun zelfredzaamheid en rustige, vriendelijke karakter. Ze zijn gemakkelijk in de omgang”, zegt hij. “De 100 procent natuurlijke leefwijze maakt dat het vlees een unieke smaak en structuur heeft. Ze eten alleen wat ze voor hun voeten krijgen, zoals kruiden, grassoorten, bloemetjes, duin en klaver. Ze worden niet bijgevoerd en ze krijgen al helemaal geen medicijnen zoals antibiotica. Het enige wat ik ze af en toe geef, is biologische koek. Net zoals je een huisdier soms een brokje geeft. Zo kan ik van dichtbij controleren hoe het met ze gaat”, vertelt Heiko.

Een volwassen koe weegt tot wel 500 kilo. Toch hebben ze relatief weinig voeding nodig. Water halen ze uit de poel. Dit water komt rechtstreeks uit de duinen en is het zuiverste drinkwater van Texel, aldus Heiko. “Vroeger haalden mensen hier hun drinkwater.” Hij vertelt gepassioneerd over zijn koeien die elke dag – 365 dagen van het jaar - in de vrije natuur rondscharrelen. Heiko heeft drie stieren in Den Hoorn staan. Eens per jaar wordt één van deze drie bij de koeien geplaatst. Gedurende twee maanden doet hij z’n ding, en negen maanden later worden de kalveren geboren. De kalveren worden pas na tien maanden gespeend (bij de moeder weggehaald) in plaats van na de gebruikelijke vijf maanden. Daarna gaan ze naar een gebied van twintig hectare, in grootte vergelijkbaar met de Haneplas, om te overwinteren.

Texels Aberdeen Angus Duinvlees exclusief bij Goënga
Heiko: “We slachten geen koeien omdat we vlees moeten leveren. Het is andersom: we leveren vlees als een koe eraan toe is om geslacht te worden, vanwege lichamelijke toestand, leeftijd of gedrag. Wanneer dat is, valt niet precies te zeggen.” Bij Slagerij Goënga kun je je inschrijven om op de hoogte gebracht te worden zodra dit unieke vlees voorradig is. Heiko: “Duinvlees moet je geproefd hebben. Het is heel fijn geaderd, waardoor het ontzettend mals en smaakvol is.”

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 18.00 uur.

Slagerij Goënga
De Naal 1, Den Hoorn
T: (0222) 319252
E: winkel@goenga.com
I: www.slagerijgoenga.nl