Afbeelding

Democracy Alive: Europa komt naar Texel

Laatste nieuwsberichten
Op 11, 12 en 13 april strijkt het Europese ‘Democracy Alive’-festival op Texel neer, met in het kielzog tal van bekende politici en een paar duizend buitenlandse jongeren. Op de Groeneplaats in Den Burg en in het park verrijzen stands en tentjes van belangenorganisaties.

Ook Texel heeft een eigen ruimte, waarin er onder meer een virtual reality-experience van Texel kan worden beleefd, vissers een pulskor tonen en uitleg geven over de Europese wetgeving, Kaap Skil bezoekers laat knutselen met scherven uit het ‘Schervenwrak’ en Texelse producten worden gepromoot. Het geheel belooft ook interessant te zijn voor Texelaars.

Tegenover de Texel-tent wordt een zeepkist geplaatst. Texelaars worden uitgenodigd in deze ‘speakers corner’ langs te komen en te vertellen wat hen op het hart ligt over bijvoorbeeld onderwerpen als het klimaat en veiligheid. Wie niet zo’n spreker is, kan ook iets kwijt op de whiteboards.

Op vrijdag en zaterdag wordt van 20.00 tot 21.00 uur een talkshow gehouden in Het Glazen Paleis in het park, waar met gasten teruggeblikt wordt op de dag en wordt gekeken naar de verbinding en verhouding tussen Europa en Texel. Onder meer Pim Visser van VisNed en Dirk de Lugt vanuit de landbouw schuiven aan; de organisatie is nog in gesprek met Europese hoogwaardigheidsbekleders. Jongeren van het Jong Texelfonds schuiven aan om hun visie op Europa kenbaar te maken.

De organisatie begrijpt dat Europa een ver-van-het-bed-show lijkt voor veel Texelaars, maar roept hen tóch op om langs te komen. In de tent, maar ook in de speakers corner en bij de talkshows. “Europa komt naar je toe, en dat is best bijzonder.”

De redactie is benieuwd: bent u van plan een kijkje te nemen bij Democracy Alive? Stemmen kan via Texel-Plaza.nl. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.