Foto: Amusetour / Puur zsa zsa zsu
Foto: Amusetour / Puur zsa zsa zsu

Amusetour: smakelijke kennismaking met Texelse restaurants

Laatste ondernemersberichten
De zesde editie van Amusetour Den Burg staat op zondag 31 maart in het teken van de culinaire opening van het seizoen. De Amusetour, beter bekend als een ‘walking’ lunch of dinner, geeft een startschot met een culinaire omlijsting. Proeven, ontmoeten, winkelen, cultuur opsnuiven en genieten: dat zijn ook dit jaar de ingrediënten van de Amusetour in Den Burg.

De Amusetour is een complete middag uit. Zo zullen er verschillende winkels geopend zijn, is er livemuziek bij de deelnemers en zal in Het Glazen Paleis een expositie van Edwin Boering te zien zijn: Memory Recall. Memory Recall kijkt terug in zijn geheugen en is een reflectie op zijn leven aan de hand van voorwerpen, foto’s en dingen die hij als kunstenaar heeft bedacht, gemaakt of verzameld. Naast een reflectie is het werk tegelijkertijd een ode aan het leven.

We verzetten de klok en openen het seizoen
“Samen openen we het seizoen”, aldus Valerie Jongeneel, organisator van de Amusetour Texel in Den Burg en later dit jaar ook in Oudeschild. “De Amusetour is de perfecte manier om kennis te maken met de verschillende deelnemers, hun restaurant en hun stijl van koken. Ze hebben hun best weer gedaan!” Belangrijk om te weten is wel dat er dit jaar een maximum is gesteld aan het aantal kaarten dat verkocht wordt. “Vorig jaar nam de kaartverkoop een enorme sprint. Dat is natuurlijk fantastisch, maar om iedereen op hun gemak te kunnen laten genieten, hebben we een maximum ingesteld. Vol is vol. Dus ik zou niet te lang wachten met beslissen”, lacht ze met een knipoog.

Hoe werkt het en wie doen er mee?
De laatste zondag van maart kunnen fijnproevers van 12.00 tot 16.00 uur deelnemen aan Amusetour Den Burg. De acht verschillende gangen van de culinaire middag worden geserveerd bij de Eilandkeuken, het Kook Atelier, Smakelijk & Meer, Eetcafé De Steenenplaats, de Texelse Soepketel (naast de Sjop), De Smulpot, Hart van Texel en Vibes Streetfood Bar. De gasten kunnen een culinaire wandelroute uitstippelen langs de deelnemende bedrijven en genieten van acht drank & spijs-combinaties. Van instant gerookte paling, heilbot en Noordzeekrab tot gevogelte, wildpluk en Texels rund. Voor wie bang is dat acht amuses niet vullend zullen zijn: de amuses worden geserveerd op het formaat van een tussengerecht. Acht gangen zorgen voor een complete culinaire middag uit. De amuses worden geserveerd met een bijpassende drank. Ook hier is de diversiteit groot: van de Eilandkriebel, een bio frisdrank en thee tot prachtige wijnen. Na de tour is er een after-
Amuseparty
in het Hart van Texel.

Meer dan een gerechtje bedenken
De voorbereidingen zijn enkele maanden geleden al begonnen. De deelnemende chefs grijpen de Amusetour aan als een mooi moment om hun menu of restaurant te promoten. Dit is dan ook een pijler van de Amusetour Texel: laten zien wat de deelnemers in huis hebben. Restaurant het Kook Atelier, inmiddels een jaar gevestigd in de restaurantstraat van Texel, ziet het als een mooi moment om hun menu en manier van koken aan de gasten te laten zien. “Wij serveren een gerechtje met seizoensgroenten en Noordzeekrab. Een fijne manier om de moderne Nederlandse keuken te laten proeven,” aldus Joram Timmerman, chef-kok, eigenaar en lid van Dutch Cuisine. Jacqueline Schinkel van de Texelse Soepketel moet er nog op uit, want haar hoofdingrediënt moet nog geplukt worden: “De daslook is nog volop aan het groeien in het wild. Nog even geduld, dan plukken en omtoveren tot een voorjaarssoep.” En bij de Smulpot kan men rekenen op een bijzondere manier van serveren. “De paling wordt instant gerookt, wat een prachtige geur en smaak geeft,” aldus eigenaresse Nancy Hopmans.

Dieetwensen
De chefs zullen uiteraard hun best doen om rekening te houden met dieetwensen. Zo kan de vegetarische bezoeker van tevoren online aangeven dat hij of zij vegetarisch is, dan wordt het menu hierop aangepast.

Kaartverkoop Den Burg
Passe-partouts kosten €51,50 per persoon voor acht gerechtjes en bijpassende dranken. Kaarten zijn reeds verkrijgbaar via de website van Amusetour (www.amusetour.nl) en vanaf 23 maart bij de deelnemende restaurants. Via de Facebookpagina (www.facebook.com/amusetourtexel) worden sneak previews van de amuses gegeven en is er meer informatie over de opening van het seizoen beschikbaar.

Voor in de agenda
Op vrijdagavond 28 juni wordt er nog een Amusetour georganiseerd op Texel. Dan vormt de haven van Oudeschild het decor.

Amusetour Den Burg
I: www.amusetour.nl
FB: /amusetourtexel


Tekst: Puur zsa zsa zsu

Website Amusetour: https://www.amusetour.nl/amusetour/texel