Weblog Ecomare: Discodieren
Weblog Ecomare: Discodieren Foto: Texelditweekend

Weblog Ecomare: Discodieren

Natuur
Je hoeft echt niet naar een tropische zee te gaan om kleurrijke dieren te zien. In onze eigen Noordzee vind je ook dieren die, als je er goed naar kijkt, eigenlijk heel mooi zijn. Onlangs zijn twee heel mooie diersoorten toegevoegd aan ons Zeeaquarium: een bedekte heremietkreeft en een zeemuis.

Heremietkreeften zijn grappige dieren. Er komen twee soorten voor bij onze kust: de kleine en de grote heremietkreeft. De bedekte heremietkreeft vind je niet langs onze kust maar wel in de Noordzee en langs de zuidwest Europese kusten. Heremietkreeften hebben geen eigen schild om hun achterlijf zoals gewone kreeften en leven daarom in de schelp van een zeeslak. Als ze klein zijn, is het slakkenhuis van een alikruik groot genoeg. Naarmate ze groeien, moeten ze een groter slakkenhuis vinden, zoals een tepelhoorn of een wulk. Wat dat betreft is de bedekte heremietkreeft niet anders.

Bedekte heremietkreeft
Wat wel anders is bij de bedekte ten opzichte van de andere soorten heremietkreeften, is dat zijn slakkenhuis gedeeltelijk bedekt is met een anemoon. Deze twee dieren hebben een mooie samenlevingsovereenkomst. De anemoon kan de schelp versterken. De voet van de anemoon scheidt namelijk een hoornachtig materiaal uit: chitine. De anemoon profiteert aan de andere kant van de restjes eten die de heremietkreeft morst. Een win-winsituatie! De kreeft zelf is niet bijzonder gekleurd, maar de anemoon wel. Hij is wit met knalroze vlekken! Echt een discokleur.

Zeemuis
Als je de naam zeemuis hoort, denk je niet aan een worm. En als je een zeemuis ziet, denk je ook niet aan een worm. Maar toch is een zeemuis een worm. Het dier heeft een bol lijf, 7 tot 20 cm lang, en is bedekt met grijze borstelharen. Het is deze ‘vacht’ die aan een muis doet denken, vandaar de naam. Zeemuizen komen langs de hele West-Europese kust voor, van Noorwegen tot in de Middellandse Zee. Ze begraven zich in de bodem en leven tot 1.000 meter diep. Vissers vangen ze wel eens in hun net. Onlangs hebben wij een zeemuis gekregen en die leeft nu in het zeelaboratoriumaquarium. Hij is moeilijk te vinden omdat hij zich overdag in de bodem ingraaft. Als hij op de bodemoppervlakte te zien is, zal je met gewoon daglicht alleen zijn dikke, grijze bekleding zien. Niet echt bijzonder. Schijnt er een zonnestraal op, dan worden de haren ineens iriserend blauw, groen tot koperkleurig. Echt een disco! De kleuren gebruikt hij om prooien te lokken en roofdieren af te schrikken.

Zeekreeft
In ons kreeftenaquarium leeft een ander blauw dier: een zeekreeft. Deze doet niet onder voor onze discodieren! Bijzonder? Niet echt. De Europese zeekreeft, ook bekend als de Noordzeekreeft, heeft normaal een zwart-blauwe kleur. Soms overheerst het blauw en ziet hij er echt uit als een blauwe kreeft. Dat komt ook bij krabben voor. Die kunnen niet alleen blauw zijn, maar ook rood, geel of groen. Onze Noordzee is kleurrijker dan je denkt!

Door Jarco Havermans
Website Ecomare