Foto: Eva Groot
Foto: Eva Groot

Gastropaviljoen XV: eten, delen en genieten

Laatste ondernemersberichten
Bij Gastropaviljoen XV, op het strand van paal 15, is het niet alleen in de zomer goed toeven. Voor een kop chocolademelk na een stevige strandwandeling, een lekkere lunch of verrassend diner staat de deur van het paviljoen - ook ’s winters - dagelijks open. Speciaal voor de kerstdagen is het aanbod bovendien uitgebreid met enkele feestelijke gerechten.

Eigenaren van Gastropaviljoen XV zijn Joost en Sarah Hoogenbosch. Het concept dat zij hanteren, is niet zoals bij de meeste restaurants: “We serveren kleinere, luxe gerechten voor een vriendelijke prijs”, vertelt Joost. “Gasten kunnen meerdere gerechten kiezen, eventueel delen, en zo van alles iets proeven. ‘Eten, delen, genieten’ is dan ook ons motto.”

Russische soep en meierblisaardappel
Er is een ruime keuze in vlees-, vis- en groentegerechten. Een willekeurige greep uit het verrassende aanbod: een koude terrine van gans, lever, pompoen en popcorn, een Russische soep met rode biet, rund en spitskool, een oester in het zand met kiwi, kervel en bier, de zachtgegaarde kabeljauwbuik met zeeduivellever, een ‘meierblisaardappel’ met spinazie, ei en gezouten citroen en een witlofsalade van de Green Egg met époisses-komijncrème en mandarijn. De hoofdgerechten kunnen aangevuld worden met zoeteaardappelpatat, een knolselderijsalade of brood. Er zijn zoete desserts – zoals een vijgentaartje met witte chocolade of gepocheerde peer met saffraanhangop – en er is bovendien een ruime keuze in kazen, waaronder Texelse en Franse kaassoorten.

Voor iedere portemonnee
Het concept is succesvol gebleken, laat Joost weten: voor elke portemonnee is bij het paviljoen genoeg te kiezen en zo kan iedereen eens een verrassende keuken in een bijzondere setting ervaren. “Goed uit eten hoeft niet kostbaar te zijn. Je kunt een hele avond zitten, alles proeven en bijpassende wijnen drinken, of enkele kleine gerechten kiezen en er een Skuumkoppe bij bestellen. Zo maak je het zo duur als je zelf wilt.”

Rond de kachel
’s Zomers staan er op het strand van paal 15 twee paviljoens: Gastropaviljoen XV én Strandpaviljoen Vijftien. Vijftien is een echt zomerpaviljoen: men kan daar na een dagje strand binnenlopen voor een snelle hap en badgasten gaan er graag op hun slippers langs voor een verfrissend drankje of ijsje. ’s Winters wordt Vijftien afgebroken en kunnen gasten terecht bij Gastropaviljoen XV. De eerste paal van het paviljoen ging bijna een jaar geleden de grond in; in april opende de zaak de deuren. Er hangt een warme en gezellige sfeer in het paviljoen, dat behalve restaurant dan ook uitvalsbasis is voor wie een winterse strandwandeling aandurft. Aanschuiven kan aan één van de tafeltjes, of gasten kunnen neerploffen op de zachte banken rond de kachel. Bij de koffie van Texelse Branding serveert het paviljoen diverse soorten taart. Er staan lunch- en ontbijtgerechten op de kaart, waaronder een verrassingslunch, een krabburger, een uienkruier en een belegde boterham voor kinderen, en bij de borrel kan men genieten van brood van Novalishoeve met dennennaaldenboter, oesters en diverse snacks.

Speciaal voor kerst
Voor de kerstdagen heeft de chef van Gastropaviljoen XV een speciaal menu samengesteld, maar Joost benadrukt dat gasten de vrijheid hebben om óók gewoon van de kaart te bestellen. Het kerstmenu bestaat uit vier gerechten: een snertsalade met bonen, wortel, knolselderij en roggebrood, een langoustinecocktail met appel, komkommer en lauwe cocktailsaus (zie foto), Gallowayrund-Rossini met eendenlever, truffel en aardappelschuim en Zwarte Woud-taart met amarenakersen. Het totale menu kost €45,-, maar de gerechten zijn ook los van elkaar te bestellen. Reserveren voor de kerstdagen is noodzakelijk en kan telefonisch, via e-mail of op de website van het paviljoen.

Het paviljoen is dagelijks vanaf 10.30 uur geopend; van zondag t/m woensdag tot 18.00 uur en van donderdag t/m zaterdag tot 21.00 uur. Op Oudejaarsavond is Gastropaviljoen XV gesloten. Check Facebook voor actuele openingstijden of wijzigingen.

Gastropaviljoen XV
Westerslag 4
T: (0222) 441007
E: info@gastropaviljoenxv.nl
I: www.gastropaviljoenxv.nl
FB: @gastropaviljoenxv


Website Gastropaviljoen XV: http://www.gastropaviljoenxv.nl