Kotter. (Foto: Paul van de Velde)
Kotter. (Foto: Paul van de Velde)

‘Flitspalen’ op zee, ja of nee?

Laatste nieuwsberichten
De Waddenvereniging maakt zich zorgen om de snelheid waarmee garnalenkotters over de Waddenzee varen en het volume dat hiermee gepaard gaat. Zij vrezen impact op de natuur en willen dat er gehandhaafd wordt op de snelheid van viskotters, bijvoorbeeld door middel van een black box die informatie doorspeelt over de positie en activiteit van de kotter: een soort ‘flitspaal’ op zee. Niet alleen voor de natuur, maar “ook voor een gelijk speelveld op zee”.

De Waddenvereniging is bang voor verwoesting van het bodemleven en meer bijvangst. “Op dit moment is het motorvermogen voor de garnalenvisserij wettelijk begrensd op 300 pk. Echter lijkt de handhaving daarvan mijlenver weg…”, vindt de Waddenvereniging. “Het bodemleven en de visstand van de Waddenzee zijn hiervan het ‘onzichtbare slachtoffer’.”

De Waddenvereniging pleit ervoor om het motorvermogen te handhaven via een ‘black-box’. “Een systeem dat elke kotter aan boord heeft, dat real-time informatie over positie en activiteit doorgeeft. Om onduidelijke redenen wordt hier geen werk van gemaakt.”

“Wie zich niet aan de snelheid houdt op de autoweg wordt geflitst. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat ook op de vaarwegen ‘flitspalen’ worden geplaatst”, vindt de vereniging. “Ook voor een gelijk speelveld op zee.”

De redactie is benieuwd wat u vindt van het idee van de Waddenvereniging: Flitspalen op zee, ja of nee?