Afbeelding

Controle op overnachten in strandhuisjes

Laatste nieuwsberichten
De gemeente gaat het nachtverblijf in strandhuisjes aanpakken. “Strandhuisjes op Texel zijn populair en staan garant voor een ultieme eilandbeleving. Voor een goed en veilig gebruik, zijn afspraken gemaakt over afmetingen, uiterlijk en veiligheid. Eén van de afspraken is dat er niet in strandhuisjes geslapen mag worden.”

“Het nachtelijk verblijf in strandhuisjes is om verschillende redenen niet wenselijk”, meldt de gemeente. “Het verstoort de rust en de natuur in het strand- en duingebied, dat ’s nachts stil en donker hoort te zijn, en kan leiden tot extra overlast en vervuiling.”

“Daarbij is eveneens de openbare orde in het geding, maar ook de veiligheid. In de strandhuisjes worden vaak gasflessen gebruikt voor de bereiding van voedsel. Dit is niet verboden, maar dit kan, met name ’s nachts, een gevaarlijke situatie opleveren. Doordat de houten huisjes dicht bij elkaar staan kan een brand, zeker bij harde wind, snel uitbreiden. Het gevaar bestaat dat slapende recreanten niet tijdig kunnen vluchten.”

“Tenslotte worden strandhuisjes ook als nachtverblijf gebruikt door gasten op Texel. Dit gebruik leidt tot een ongewenste toename van het aantal slaapplaatsen.”

De zomer zullen ’s ochtends vroeg controles worden uitgevoerd bij de huisjes. Wie herhaaldelijk wordt betrapt op het overnachten in een strandhuisje, kan de toestemming meer voor het plaatsen van eens strandhuisje kwijtraken. “Dat is een ingrijpende maatregel, omdat er lange wachttijden zijn voor de strandhuisjes: wie zijn toestemming kwijt is, kan niet eenvoudig opnieuw toestemming krijgen”, aldus de gemeente.

Eigenaren, gebruikers en verhuurders van strandhuisjes hebben van de gemeente een brief met uitleg ontvangen.