Afbeelding

“Twee daklozen op Texel, meer inwoners zoeken huisvesting”

Laatste nieuwsberichten
Naar aanleiding van een bericht in Trouw over het groeiende aantal daklozen in Europa en de stelling dat gemeenten hierin te weinig actie ondernemen, stelde GroenLinks het college van B&W vragen over de situatie op Texel.

Het aantal daklozen in Nederland wordt geschat op 60.000. “Gezien het gegeven dat Texel bijna 0,1 procent van de Nederlandse samenleving groot is, zouden hier mogelijk tot 60 daklozen zijn”, stelde GroenLinks. “Hoeveel daklozen heeft Texel en als er daklozen zijn: op welke wijze is er aandacht voor deze groep? En zijn er mogelijkheden om het aantal te verkleinen?”

“Op Texel zijn twee personen zonder vaste woon- en verblijfplaats”, weet het college, maar: “We weten van meer inwoners die moeite hebben met het vinden van huisvesting als gevolg van sociale problematiek. Zij vinden uiteindelijk altijd een oplossing in het eigen netwerk op het eiland; het netwerk werkt!”

“De twee personen zonder onderdak, zwerven over het eiland. Zij maken wel gebruik van slaap- en verblijfsadressen bij andere inwoners. Een samenwerkend netwerk van het Sociaal Team, betrokken zorgverleners en de politie onderhouden waar mogelijk de contacten met hen om hen te blijven motiveren hulp te accepteren.”

“Het kleine aantal in combinatie met de korte lijnen op Texel, maken het mogelijk om per situatie een oplossing te vinden. Daar is geen specifiek beleid voor nodig”, aldus B&W.

Streven daarbij is het tot stand brengen van een aanmelding en plaatsing bij DNO Doen in Den Helder, een voorziening die opvang en hulp biedt bij herstel van een stabiele woon- en leefsituatie. “Den Helder heeft als regiogemeente de verantwoordelijkheid om zorg en opvang voor dak- en thuislozen te organiseren voor de hele regio, dus ook voor Texel. DNO Doen geeft daar uitvoering aan.”

“Samen met Woontij, politie en zorgaanbieders zet het Sociaal Team in op preventie. Met werkafspraken op het gebied van tijdige signalering, bemoeizorg en een onderling taakverdeling zijn veel huisuitzettingen te voorkomen.”