Afbeelding

Poll: Wat is uw favoriete coalitie?

Laatste nieuwsberichten
Texels Belang, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, heeft het initiatief genomen om een coalitie te vormen. Aan het begin van de week vonden er gesprekken plaats, waarna een rapportage zal volgen waarin uiteen wordt gezet welke samenwerking kansrijk zijn en welke niet.

Het meest voor de hand ligt dat in elk geval de partijen met de grootste verkiezingswinst het college gaan vormen. Dat zijn Texels Belang en GroenLinks, zes zetels. De VVD heeft er drie, waarmee een meerderheid van negen ontstaat, maar op inhoudelijke gronden geen comfortabele positie voor GroenLinks om tot een college-akkoord te komen en evenmin bij de stemmingen in de gemeenteraad.

GroenLinks zou zich kunnen laten bijstaan door de PvdA of het CDA zou kunnen aanschuiven. Zij haalden immers ook een extra zetel en kwamen uit op twee. Mochten Texels Belang en VVD niet door één deur kunnen, dan is biedt een coalitie zonder Texels Belang ook meerderheid: GroenLinks, CDA, PvdA en VVD zouden samen negen zetels in de raad hebben. Texel 2010 zou aan kunnen schuiven, maar die kans lijkt klein. De partij verloor stemmen, waarop lijsttrekker Henk Jonker besloot op te stappen. Deelname aan een coalitie ligt daarom niet voor de hand, maar niets is uitgesloten. Hetzelfde geldt voor D66.

De redactie is benieuwd naar welke coalitie u het meest ziet zitten. Stem deze week in de poll. Heeft u een andere coalitie-voorkeur, plaats dan een reactie.

Texels Belang neemt initiatief coalitievorming: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064673/2018-03-27/