Archieffoto: Liselotte Schoo
Archieffoto: Liselotte Schoo

Éénjarige koksopleiding naar Texel

Laatste nieuwsberichten
Er komt een koksopleiding op Texel. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. De opleiding duurt een jaar. ROC Kop van Noord-Holland verzorgt het opleidingsgedeelte, Texelse horeca-ondernemers bieden een betaalde leerwerkplek en Woontij zorgt voor woonruimte. De opleiding is een samenwerking tussen Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Texel, TOP Texel, het ROC, het UWV, Woontij en de gemeente en moet nog dit jaar van start gaan.

“Tijdens de dorpenronde in Oosterend werd er aandacht gevraagd voor het tekort aan koks. Ik heb toen Rob Vos van Koninklijke Horeca Texel en Jan Jacob Rab van Top Texel uitgenodigd om te overleggen over wat te doen. Ik adviseerde hen contact op te nemen met het ROC in Den Helder. Na een paar gesprekken kwamen we tot de conclusie dat we iets unieks kunnen bieden op Texel: in plaats van leerwerkplekken kunnen mensen hier komen leren, werken en wonen”, vertelt wethouder Hennie Huisman.

“Het UWV gaat landelijk kijken welke werkzoekenden een koksopleiding willen volgen. Woontij heeft zich ook aangesloten om tijdelijke woonruimte te realiseren, bijvoorbeeld containerwoningen. Die kunnen snel en betaalbaar worden gerealiseerd.”

Huisman is ambitieus: mogelijk leidt de koksopleiding tot meer opleidingen op het eiland. Of een hotelschool. “Het is voor ons belangrijk om de kwaliteit van onze horeca op peil te houden. Daarvoor is goed personeel nodig, goed opgeleid personeel. De opleiding duurt een jaar, dat betekent dat er steeds een nieuwe stroom mensen naar het eiland komt. We hopen natuurlijk dat ze blijven nadat ze hun opleiding hebben afgerond.”

Het college heeft €50.000,- beschikbaar gesteld voor een kwartiermaker, die, als het aan het college ligt, zo snel mogelijk van start gaat om de plannen te concretiseren. Diegene zou nog deze maand moeten starten, in augustus moet het hele plan in de steigers staan.

De opleiding is niet alleen bedoeld voor werkzoekenden die bij het UWV staan ingeschreven, benadrukt Huisman: “Men kan zich op ook zelf aanmelden. We hopen uiteraard dat er ook onder Texelaars veel belangstelling is.”

De koksopleiding is de tweede opleiding die van start gaat. Eerder startte een opleiding tot fietstechnicus, een samenwerking tussen De Bolder, Van der Linde Fietsen en de Tweewieler Academy van opleidingsinstituut Innovam. Lees daarover meer in de link rechts op de pagina. Er volgen nog opleidingen in de zorg, de groensector en de schoonmaak.

Tien nieuwe fietsenmakers voor Texel: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064460/