Archieffoto: Joke Cofino
Archieffoto: Joke Cofino

College: Oudeschild krijgt zijn dijkovergang

Politiek
Het college van B&W gaat de gemeenteraad voorstellen in te stemmen met een bedrag van €574.750,- voor een dijkovergang voor mindervaliden op de Laagwaalderweg in Oudeschild.

De kosten voor de overgang zijn hoog, maar het college wil, nadat de coupure niet mogelijk bleek, tegemoet komen aan de wens van de inwoners van Oudeschild. De overgang van de Vlamkast naar de Laagwaalderweg wordt niet verplaatst als het aan het college ligt.

Adviesbureau Goudappel Coffeng en Bureau Schmidt adviseerden de overgang niet te realiseren, omdat er al wordt voorzien in een looproute bij de reconstructie van de Laagwaalderweg, die straks 80 meter langer is, en vanwege de hoge kosten. Maar het college besloot af te wijken van het advies. “We zullen ons inspannen voor co-financiering met de ondernemersvereniging van Oudeschild”, schrijven B&W.

Directe omwonenden zagen de overgang bij de Vlamkast graag verplaatst naar een andere plek, richting de Hanos. Maar volgens het college is dat kostenverhogend en is de grond niet van de gemeente. Bovendien is de overgang vastgelegd in het bestemmingsplan.

De trapverbinding bij de Vlamkast kost incidenteel €6.500,- aan kapitaallasten en €500,- aan onderhoudskosten. Dat moet worden betaald uit de algemene reserve. Het jaarlijks onderhoud kost €7.000,- en wordt meegenomen in de programmabegroting van 2019. Voor de dijkovergang zijn de kapitaallasten €45.000,- en de onderhoudskosten €3.000,-, ten laste van de algemene reserve. De structurele lasten zullen vanaf 2019 €48.000,- zijn en meegenomen worden in de programmabegroting 2019.