‘Texel energieneutraal in 2020, ik geloof erin'

Door Judith Ploegman
Gepubliceerd: Maandag 12 Februari 2018, 15:09 uur
2160 x bekeken
Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen is de wekelijkse poll een politieke. We leggen de stelling aan u én aan de politieke partijen voor. De mening van de partijen leest u op donderdag in Texel dit Weekend, de maandag erna verschijnen ze op Texel Plaza.


Deze week gaat de stelling over het eilands energie-ambities. Texel legde in 2007, samen met de andere Waddeneilanden, de ambitie vast om energieneutraal te zijn in 2020. Dat is al over krap drie jaar. Pieter de Vries, beleidsmedewerker van de gemeente Texel, zette vrijdag tijdens Texel Spreekt op een rijtje hoe ver het ermee staat. “Als we willen, kunnen we in 2020 best alle huizen op Texel overschakelen op duurzame energie. Er zijn subsidies beschikbaar en zelfs leningen met een lage rente. Dat kost eerst geld, maar dat geld verdien je terug doordat je energierekening vervalt,” zei hij.

De Vries zette uiteen wat de gemeente heeft bewerkstelligd in de afgelopen jaren en concludeerde dat er ontzettend veel is gebeurd: “Zelfs als we 2020 niet helemaal halen, heeft Texel nog steeds veel om trots op te zijn.” Hij somde op wat er zoal is ondernomen: “Alle publieke gebouwen zijn voorzien van zonnepanelen, onze verlichting is, als enige in Nederland, energieneutraal. De Krim heeft een drijvend zonnepanelenpark. Het Hoogheemraadschap gaat zonnepanelen op de rioolzuivering plaatsen. Er komt een proef met opslag, er komt een gasvergister met genoeg capaciteit om de TESO-boot op te laten varen en een proef met golfenergie. En er zijn plannen van particulieren die gaan samenwerken. De gemeente zou het best eens kunnen redden, 2020.”

De Vries denk dat het mogelijk is: “We hebben de meeste zon, de meeste wind, de meeste golven, de juiste schaal en de juiste mentaliteit. Als we met z’n allen de schouders eronder zetten, kunnen we ver komen.”

De redactie is benieuwd naar uw mening. De stelling van deze week is: Texel energieneutraal in 2020, ik geloof erin. Stem deze week in de poll.

De uitslag van de vorige poll, Politieke partijen moeten alles in het werk stellen om de krapte op de woningmarkt te verminderen, vindt u via de link rechts op de pagina. Daar vindt u ook de reacties van de politieke partijen.

De speech van Pieter de Vries is, evenals de andere speeches van Texel Spreekt, opgenomen door Aron Zeeman van Texel Kijken en Luisteren. Ook die link vindt u rechts op de pagina.