Archieffoto: De aftrap voor nieuwbouwwijk De Tuunen
Archieffoto: De aftrap voor nieuwbouwwijk De Tuunen

Poll: politiek moet de druk van huizenmarkt halen

Politiek
De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning van Woontij is vier jaar en drie maanden. In Den Burg is het het moeilijkst om een huurwoning te bemachtigen. Op een ruim appartement wacht een woningzoekende gemiddeld vier jaar en negen maanden, in Den Burg vijf jaar en zes maanden. Voor eengezinswoningen wachten woningzoekenden gemiddeld zes jaar en zes maanden, in Den Burg is dat zelfs zeven jaar en acht maanden.
Ter vergelijking: in Den Helder is het wachten op een woning gemiddeld een jaar een twee maanden.

Het aantal geregistreerde woningzoekenden nam in 2017 toe met 12 procent, naar 1.389. Het aantal ‘actief woningzoekenden’ steeg met 58 procent, van 246 naar 389. Woontij liet in januari weten dat de druk oploopt. De bouw van 100 betaalbare huurwoningen in, Buurtskap de Tuunen en 24 zorgappartementen voor senioren en acht eengezinswoningen op ‘Het landje van Pelgrim’ in Den Burg, moet verlichting geven.
Of dat voldoende gaat zijn, is de vraag: op Texel kwamen in 2017 80 woningen vrij. Daarvan waren 22 woningen bemiddelingswoningen, woningen die onder speciale voorwaarden met voorrang worden toegewezen. Slechts 58 woningen werden via de site aangeboden.

De stelling van deze week is dan ook: Politieke partijen moeten alles in het werk stellen om de krapte op de woningmarkt te verminderen.