Afbeelding

Herdenking Watersnoodramp op 1 februari

Laatste nieuwsberichten
Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Texel getroffen werd door de Watersnoodramp.

De doorbraak van de dijk in Polder De Eendracht op 1 februari 1953 kostte zes mensen het leven. Mannen en jongens waren opgetrommeld om te helpen met het sjouwen van zandzakken, om de dijk op de meest kritieke punten te versterken. Het zeewater brak door de verzwakte dijk en verraste de sjouwploeg. De meesten konden zich op tijd redden, maar Willem Dijker, Redmer IJska, Jan Koopman, Wieger Bernardus, Siebren Walsweer en Dirk Kuip verloren het leven.

Om deze slachtoffers te herdenken, organiseert het Cultuurhistorisch Museum in samenwerking met het comité Watersnoodramp 1953 op donderdag 1 februari om 11.00 uur een herdenkingsbijeenkomst in de hervormde kerk van De Waal. Aansluitend worden op de naastgelegen begraafplaats bloemen gelegd.

Ter gelegenheid van deze herdenking is een videodocumentaire gemaakt die op 1 februari zal worden vertoond. Enkele eilandbewoners en nabestaanden vertellen daarin hun verhaal. In het Cultuurhistorisch Museum is komend seizoen een expositie gewijd aan de Watersnoodramp.