Afbeelding

Spoedeisende zorg en acute verloskunde blijven in Den Helder

Laatste nieuwsberichten
Zorgverzekeraars Coöperatie VGZ en Zilveren Kruis stellen een extra bijdrage beschikbaar aan Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder om de afdelingen spoedeisende hulp en acute geboortezorg beschikbaar te houden. “Er komt nu een eind aan de onzekerheid van zowel onze patiënten als onze medewerkers,” zegt Joop Hendriks, voorzitter van de raad van bestuur.

De zorgverzekeraars sprongen in september al financieel in de bres. Acute verloskunde en spoedeisende hulp dreigden toen, als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet vóór 1 oktober met miljoenen euro’s op de proppen zou komen, per 2 januari 2018 te verdwijnen.

Het bestuur van het ziekenhuis en de beide zorgverzekeraars blijven in gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS over de landelijke regeling voor spoedeisende en acute geboortezorg, die volgens hen ruimer moet om de benodigde zorg te kunnen financieren. Mochten deze partijen alsnog over de brug komen, dan vervalt de bijdrage van de verzekeraars.

Naast het beschikbaar stellen van gelden voor medisch personeel voor spoedeisende hulp en acute verloskunde, dragen de zorgverzekeraars ook bij aan noodzakelijke verbeteringen aan en vernieuwing van het ziekenhuis. De verbouwplannen zullen op korte termijn worden uitgewerkt en in gang worden gezet.

“We zijn tevreden over de gesprekken die we de afgelopen maanden hebben gevoerd. We deden dat met het belang van goede acute zorg voor de patiënten in ons verzorgingsgebied voor ogen. We kunnen verder bouwen aan de toekomst van onze Helderse vestiging,” zegt Hendriks.

“Een bijdrage van deze zorgverzekeraars ligt voor de hand, omdat zij een marktaandeel van 80 procent hebben in de kop van Noord-Holland. Ze financieren alleen en krijgen geen bestuurlijke inspraak. VGZ en Zilveren Kruis zullen het initiatief nemen om in gesprek te gaan met de partijen bij wie de resterende 20 procent verzekerd is,” laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten.