‘Zoete Stuw’ op Texel genomineerd voor Waterinnovatieprijs

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Vrijdag 10 November 2017, 11:52 uur
991 x bekeken
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is met onder meer een project op Texel, namelijk het project de Zoete Stuw, genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2017 van de Unie van Waterschappen in de categorie ‘Voldoende water’.


“Texel wordt gewaardeerd om de grote diversiteit aan landschappen. Om dit prachtige landschap en de economische functies in stand te houden, is de beschikbaarheid van voldoende zoet water van groot belang”, leidt de Unie van Waterschappen het project in. “Omringd door zout water is Texel voor zijn zoete water volledig afhankelijk van neerslag. Klimaatverandering zorgt op Texel voor grote uitdagingen. Hierdoor kunnen langere periodes van droogte ontstaan. Het lastige is om het beschikbare zoete water op het eiland goed vast te houden.”

“De zoete stuw is dé oplossing. Vanwege de dichtheidsverschillen blijft zoet water drijven op zout water. De zoete stuw maakt, in tegenstelling tot een traditionele stuw, hiervan gebruik en is ontworpen om het zoute water (de onderlaag) af te voeren en het zoete water (de bovenlaag) vast te houden.” De zoete stuw komt voort uit de samenwerking Texel Water, is ontwikkeld door HHNK, doorgerekend door Acacia Water en Svasek Hydraulics en getest door de LTO Texel, meldt de Unie van Waterschappen.

HHNK werd met nog twee andere projecten, overigens niet op Texel, genomineerd. De winnaars van de Waterinnovatieprijs, gekozen door een zeskoppige jury, krijgen een versnellingstraject aangeboden. Dit is een traject op maat waarbij een innovatiemakelaar de winnaar ondersteunt bij de verdere realisatie of marktintroductie van de innovatie.

Er is eveneens een publieksprijs. Stemmen kan t/m 22 november via de website www.waterinnovatieprijs.nl.