Afbeelding: Google Maps
Afbeelding: Google Maps

Natuurmonumenten start herinrichting De Bol

Laatste nieuwsberichten
De firma Oosterhuis uit Nijeveen start de komende week met de inrichtingswerkzaamheden van natuurgebied Drijvers Vogelweid De Bol.

Naar aanleiding van een unieke archeologische vondst van een prehistorische bijl in het gebied (zie ‘gerelateerde links’), was er eerst sprake van dat de schop nog niet direct de grond in zou gaan.

Natuurmonumenten meldt echter dat de vondst niet op dezelfde plek is gedaan als waar het begin van de herinrichtingswerkzaamheden zal plaatsvinden. “We kunnen dus van start. Komende week is er nog wel een overleg met de afdeling archeologie van de gemeente, voor verdere afstemming”, meldt een woordvoerster: het is goed mogelijk dat er meer archeologisch materiaal in de grond zit.

In het gebied zullen de voormalige landbouwgronden zodanig worden ingericht dat ze samen met het oude gedeelte van De Bol een ‘ruimtelijke eenheid’ gaan vormen. Dat meldt Natuurmonumenten.

“De gronden worden vanuit het midden aflopend aangelegd richting de zwinnen. Hierdoor ontstaan overgangen van hoog naar laag en van zoet naar brak water. De waterhuishouding zal worden geoptimaliseerd ten behoeve van planten als de harlekijn, de addertong en de brede orchis. Tevens zal het gebied een belangrijke functie krijgen als broedgebied voor weidevogels als de grutto, de kievit en de tureluur.”

Drijvers Vogelweid De Bol is onderdeel van de Vogelboulevard, een strook van binnendijkse gebieden langs de oostkant van het eiland. De inrichting maakt deel uit van het natuurontwikkelingsprogramma van de Provincie Noord-Holland en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Waddenfonds.


Uiterst zeldzame vondst: prehistorische vuurstenen bijl: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/063880/2017-11-03/