Foto: Frank Grootemaat
Foto: Frank Grootemaat

Visserijconsultant: netten, touwwerk en advies op maat

Laatste ondernemersberichten
Als jong ventje ging hij al mee op de kotter en nu hij de vijftig nadert, is Jaap Vlaming nog steeds dagelijks bezig met de visserij. Wekelijks uitvaren doet hij echter niet meer. Sinds eind 2011 is Jaap visserijconsultant: hij ondersteunt beroepsvissers met kennis van zaken en levert netten en andere scheepsbenodigdheden in alle soorten en maten.

Jaap Vlaming (49) is onder de bedrijfsnaam JV Visserijconsultant agent van de Deense fabrikanten Thyborøn Trawldoor en Nordsø Trawl. JV Visserijconsultant is verkoopadres van scheerborden, netten en allerlei andere scheepsbenodigdheden. Jaap adviseert vissers ook over hun bedrijfsvoering en hoe ze op een duurzame, efficiënte en economisch verantwoorde manier kunnen (blijven) vissen.

De handmatige fabricage van netten is in de loop van de tijd een steeds belangrijkere tak binnen het bedrijf geworden. “Toen ik 12 of 13 jaar was, maakte ik al mijn eigen netten. Dat had dus altijd al mijn belangstelling. Momenteel zijn er allerlei veranderingen gaande in de vistechniek. Er is veel innovatie op dat gebied, vooral ook door de discussies en regelgeving vanuit Europa over het terugdringen van bijvangst. De visserijsector is er volop mee bezig en ik vind het mooi om hieraan een positieve bijdrage te kunnen leveren.”

Jaap kijkt samen met schippers naar de wensen en mogelijkheden en maakt vervolgens een plan. Hij ontwerpt, berekent en maakt de netten en let daarbij op onder meer de trekkracht van het schip, het beoogde visgebied en de soort die gevangen moet worden. “Het is maatwerk. We snijden de fabrieksnetten in model. In een net zitten vaak meerdere maasgrootten, zodat alleen de gewenste soort in het net blijft en de bijvangst er weer uit kan zwemmen.”

Twee jaar geleden werd Jaap eigenaar van Rainbownets. Onder deze handelsnaam levert Jaap touwen, netten, doeken en zeilen voor verschillende doeleinden. Rainbownets richt zich niet alleen op de visserijsector, maar levert ook onder meer klimnetten, balustradenetten en zandbaknetten.

Lees meer over de werkzaamheden van Jaap Vlaming in de vrijdag verschenen krant Texel dit Weekend.

JV Visserijconsultant - De Vang 35L, Oudeschild - 06 2039 2604 - info@visserijconsultant.nl - www.visserijconsultant.nl - www.rainbownets.com - Facebook: jvvisserijconsultant

Website: http://www.visserijconsultant.nl