Klaas Uitgeest (l), samen met Rein Stam werkend aan Butegaas. (Archieffoto)
Klaas Uitgeest (l), samen met Rein Stam werkend aan Butegaas. (Archieffoto)

Klaas Uitgeest overleden

Laatste nieuwsberichten
Jutter, hulpstrandvonder, museumoprichter, amateurhistoricus: allemaal kwalificaties die van toepassing zijn op Klaas Uitgeest. Maandag overleed hij op 81-jarige leeftijd.

Samen met Cor Ellen, Jan Uitgeest en Jook Nauta was Klaas Uitgeest in 1975 medeoprichter van het eerste juttersmuseum. Als amateurhistoricus was hij vooral gefascineerd door het reddingwezen en scheepsstrandingen. Uitgeest was betrokken bij de uitgave van diverse boeken, zoals het imposante overzichtswerk ‘Jutters en strandvonders van Texel’, dat hij samen met Joop Rommets en Nico Volkerts maakte.

Klaas Uitgeest, net als zijn broer Jan een jutter in hart en nieren, maakte in 1984 een opmerkelijke carrièreswitch, toen hij werd beëdigd als hulpstrandvonder voor het gebied van Paal 20 tot aan De Slufter. In 2015 werd hij in die functie opgevolgd door zoon Piet.

Uitgeest was in 1985 medeoprichter van de Historische Vereniging Texel. De verzamelaarsvereniging, die door hem in 1972 was opgericht, ging hierin op. Tussen 1979 en 1991 was Uitgeest bestuurslid van Ecomare. Voor al zijn activiteiten en inspanningen werd hij in 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 2012 kreeg Uitgeest een zilveren speld vanwege vijftig jaar donateurschap van de KNRM.

Voor Texel-Plaza en Kabelkrant Texel verzorgde Uitgeest samen met Rein Stam jarenlang wekelijks de rubriek ‘Butegaas’ met historische verhalen. Op 1 februari 2003 begon de rubriek met een verhaal over een stranding in 1946, die Uitgeest bewust meemaakte. Acht jaar lang putte ‘stukkiesschrijver’ Stam uit het enorme archief van Uitgeest. Dit leidde tot 396 afleveringen: zowel qua tijd als aantal een record in de Kabelkrant-historie.

Acht jaar Butegaas: aan alles komt een eind: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/044589/