Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza

Scholekster in Het Glazen Paleis

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Woensdag 04 Januari 2017, 9:30 uur
2737 x bekeken
In Het Glazen Paleis in park De Wezentuin in Den Burg exposeert Maria Roelofsen de komende weken één van haar lichtobjecten: een reuzenversie van een scholekster, de eilandvogel van Texel, gemaakt van hout en plastic uit de zee.


Maria was er al ruim een half jaar mee bezig toen Marga Lakwijk van Stichting De Wezentuin haar vroeg om iets te maken voor Het Glazen Paleis. “Wegens ruimtegebrek kon ik niet goed werken aan zo’n enorm object, maar hij moest gemaakt worden”, laat Maria weten. “En nu was er ook ineens een hele mooie eerste bestemming voor!”

Het begon allemaal met de rode pion en een stuk zwart plastic. De stukken samen deden Maria aan de kop van een scholekster denken. De kapotte witte plastic ton, twee jaar geleden gejut bij Paal 21, had de juiste vorm voor de borst en buik van de vogel. En zo puzzelde ze verder tot ook de vleugels en de poten gevonden waren en het beest compleet was. Met haar Wolkeriaanse fascinatie voor leven en dood maakte zij ook de binnenkant van het dier zichtbaar. De vogel heeft een spanwijdte van drie meter.

“Als je goed naar de vleugels van de scholekster kijkt, zie je daarop een geometrisch patroon in zwart-wit”, aldus Maria. “Dit heeft mijn man Goossen Karssenberg speciaal voor de scholekster ontworpen. Eén van de twee vormpjes van het patroon verwijst naar de vorm van de kop. Ik heb het patroon met naald en gejut zwart draad op de vleugels geborduurd.”
Reacties (0)