Museum Galerie verhuist naar Burgwal 20

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Dinsdag 03 Januari 2017, 15:41 uur
4169 x bekeken
Museum Galerie Maria Roelofsen verhuist van Burgwal 6 naar Burgwal 20, het pand waar voorheen TexelEnergie was gevestigd en waar nu ZOUT exposeert.


Maria Roelofsen maakt al jaren sculpturen, reliëfs en lichtobjecten van materialen die ze jut langs de stranden. Vanuit de huiskamer runt ze sinds 2009 haar eigen Museum Galerie, waar ze een doorlopende expositie van haar werk heeft. De galerie groeide uit zijn jasje. “Om te kunnen doorgroeien werd hard nagedacht over de mogelijkheden”, laat Maria weten. “En nu is het dan zover. Een jarenlange droom komt uit; de kleine huiskamergalerie van Burgwal 6 wordt een volwaardige Museum Galerie!”

De galerie verhuist per 1 februari en vestigt zich samen met het ontwerpatelier van Goossen Karssenberg (Maria’s echtgenoot) in het pand iets verderop in de straat. De naam wordt Museum Galerie RAT. RAT staat voor Recomposed Art Texel. “Het woord ‘Recomposed’ past bij het werk van ons allebei”, aldus Maria. “Goossen ‘componeert’ nieuwe patronen vanuit een eeuwenoude Perzische ontwerptraditie en ik ‘componeer’ nieuwe assemblages uit gevonden materialen.”

“Ik vind het ook belangrijk dat het oude jutten voortgezet wordt, maar wel in een nieuwe vorm. Museum Galerie RAT wordt een aanvulling op de twee juttersmusea die het eiland al rijk is, met de nadruk op moderne kunst. Het feit dat de drie letters samen het woord ‘rat’ vormen is een leuke bijkomstigheid. We scharrelen allebei, net als de rat, tussen gevonden materialen om te kijken wat bruikbaar is.”

Maria kan op de nieuwe locatie rondleidingen aan grotere groepen geven en op woensdagmiddag een kinderactiviteit verzorgen. Goossen zal, naast zijn werk als docent wiskunde aan OSG De Hogeberg, onder meer workshops organiseren. Museum Galerie RAT opent medio februari de deuren op Burgwal 20. De officiële opening is begin april. Nog tot eind januari is iedereen welkom in de huiskamergalerie op Burgwal 6.