Archieffoto Frank Grootemaat
Archieffoto Frank Grootemaat

Wielercomité stopt; NK tijdrijden op losse schroeven

Laatste nieuwsberichten
Het NK tijdrijden voor vrije renners was in september de laatste wedstrijd die Wielercomité Texel organiseerde: het comité heeft besloten zichzelf op te heffen.

Het comité geeft het gebrek aan verjonging van de organisatie als één van de redenen voor het besluit. Het voor de komende twee jaar afgesloten zijn van het parcours door werkzaamheden aan de Waddendijk, was mede reden te stoppen met de organisatie van het NK tijdrijden, aldus de organisatie.

Wielercomité Texel werd rond 1980 door een groepje wielerenthousiasten opgericht om recreatieve wedstrijden te organiseren. In die jaren had ieder dorp een wielerronde en werd jaarlijks in het eerste weekend van september bij Oudeschild een tijdrit over een langere afstand gehouden.

De afgelopen dertig jaar zijn door het Wielercomité 57 evenementen georganiseerd: dertig keer de tijdrit, vijftien keer het Noord-Hollands kampioenschap (een klassieker over het eiland van circa 80 kilometer), één keer de proloog en de eerste etappe van de internationale wegwedstrijd Olympia’s Ronde van Nederland, één keer de wegwedstrijden om het Nederlands kampioenschap voor vrije renners (op de Hoge Berg), één keer de Ronde van Den Burg en negen triatlons (waarvan de laatste werd geannuleerd).

“Vele sponsoren hebben het mogelijk gemaakt om al deze wedstrijden te kunnen organiseren”, meldt het comité. “Twee ervan zijn zeker vermeldenswaard: Bouwcenter Rab en HBI ramen en deuren. Vanaf 1997 zijn deze twee bedrijven als hoofdsponsor aan het Wielercomité verbonden geweest.”

Het Wielercomité brengt alle deelnemers van het NK tijdrijden van de afgelopen vijf jaar op de hoogte van het besluit. Het is nog onzeker of een andere organisatie het evenement een vervolg zal geven.