Foto: Frank Grootemaat
Foto: Frank Grootemaat

101-jarige Agnes Vonk-Janssen oudste Texelaar

Laatste nieuwsberichten
Mevrouw Agnes Vonk-Janssen vierde vorige week haar 101e verjaardag. Maandagochtend kreeg de oudste inwoner van het eiland verjaardagsvisite van burgemeester Michiel Uitdehaag in haar woning aan het Schilderend te Den Burg.

Onder het genot van een kopje koffie en een gevulde koek vertelde mevrouw Vonk-Janssen samen met dochter Dia uitgebreid over haar familiegeschiedenis. Vader Gerrit kwam in het begin van de vorige eeuw vanwege werk naar het eiland. Hij vestigde zich in het noorden. Hier ontmoette hij de 13 jaar oudere Trijntje. Ze trouwden en kregen 3 kinderen. Agnes, de oudste, werd in 1915 geboren. Later volgden nog twee jongens. De familie woonde onder andere in Prins Hendrik. De jonge Agnes ging naar school in Midden-Eierland.

Ze trouwde in 1939 met de 9 jaar oudere Jaap Vonk, een visser. Dit huwelijk resulteerde in 4 dochters, 8 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. “En er is een vijftiende op komst”, vertelde mevrouw Vonk-Janssen. Het oudste kleinkind is al 50 jaar en het oudste achterkleinkind 25. Foto’s van alle nazaten sieren de muren van de woning. Inmiddels woont bijna de hele familie aan de overkant. Dochter Dia en haar man Adri wonen nog wel op Texel en zelfs in dezelfde straat. Regelmatig trekken ze eropuit met hun (schoon)moeder, die sinds korte tijd in een rolstoel zit.

Van de burgemeester kreeg de jarige een bos bloemen. Uitdehaag sprak de hoop uit mevrouw Vonk-Janssen over een jaar weer met een bezoekje te kunnen vereren.