Archieffoto: Jan_TX36
Archieffoto: Jan_TX36

VVD in de bres voor visserij

Laatste nieuwsberichten
VVD-fracties in kustgemeenten, waaronder de Texelse tak, maken zich zorgen over de Nederlandse visserij.

In een manifest worden de zorgen uiteengezet. De brief werd ondertekend door de fractievoorzitters van Den Haag, Vlissingen, Harlingen, Delfzijl, Den Helder, Katwijk, Goeree-Overflakkee, Urk en Texel.

“De Nederlandse visserijsector is een sector waar wij trots op moeten zijn. De vloot biedt veel mensen werk, soms al generaties binnen dezelfde families. Helaas wordt het vissers onnodig moeilijk gemaakt”, vindt de partij.

Zo haalt de VVD onder meer de aanlandplicht van de EU aan, waarbij vissers hun bijvangst terug moeten gooien. “Deze maatregel schiet zijn doel voorbij. De Nederlandse visserijsector al een enorme innovatieslag gemaakt om te komen tot selectiever vissen. Onbedoelde vis die in de netten terechtkomt, de bijvangst wordt bewust terug in zee gegooid om het visbestand op peil te houden.” De VVD haalt ook de financiële gevolgen van de regel aan: “De bijvangst is niet-verhandelbaar, maar neemt wel ruimte in op de boot.”

Een bijkomende frustratie zijn de windparken op zee: bij de plannen voor aanleg wordt volgens de VVD onvoldoende rekening gehouden met de visserij. “Plaatsing van windmolens betekent een verlies van zogenoemde visbestekken (plekken waar jaarlijks enkele weken gevist wordt). (…) In het Verenigd Koninkrijk hebben ze hier een oplossing voor: daar moeten de exploitanten van windenergie vissers toelaten in hun nieuw verkregen productiegebieden. Daar is dus wel oog voor het sectorbelang van de visserij.”

Ook maakt de VVD zich zorgen over de mogelijk negatieve gevolgen van de Brexit. “De Britten vissen straks zonder zich meer te hoeven houden aan Europese regelgeving. De combinatie tussen de strakkere regelgeving vanuit Europa in combinatie met de Brexit, kan funest zijn voor veel van onze vissers.“

“De problemen van de vissers zijn door de lokale VVD-fracties niet onopgemerkt gebleven. Voor de visserijgemeenten vertegenwoordigt de visserij immers een belangrijke bedrijfstak met de nodige banen.”

De VVD-fracties steunen de oproep van VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser om de aanlandplicht overboord te zetten. “Daarnaast willen we dat - als windmolens dicht onder de kust zullen worden gaan gebouwd - exploitanten van windmolens met de visserijsector afspraken maken over de bevissing in de buurt van windmolens. Zodat onze vissers innovatief en duurzaam als ze zijn, op een gelijk speelveld kunnen blijven werken.”


Petitie tegen aanlandplicht kottervloot: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/060640/