Eén jaar cel voor inbraak juwelier

Door Bak & Bakker Mediabureau
Gepubliceerd: Dinsdag 22 September 2015, 14:30 uur
3009 x bekeken
De rechtbank in Alkmaar heeft de 21-jarige Abdelghani el H. uit Utrecht dinsdag na een eis van 30 maanden cel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.


Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) onomstotelijk aangetoond dat hij één van de twee mannen is die op 7 maart inbraken bij juwelier Martin Tromp in Den Burg. Bij de nachtelijke kraak maakten de dieven voor €165.000,- buit aan goud, juwelen en sieraden. De schade aan de zaak was enorm. De inbrekers baanden zich met een kloofbijl en een voorhamer een weg naar binnen en sloegen daar alle vitrines aan diggelen. De rechtbank sprak van een inbraak met “grof geweld” en trok voor de bestraffing parallellen met een ramkraak.

De rechtbank benadrukte dat sprake was van “een zeer zorgvuldig beraamde en geplande” kraak. “De daders hebben een auto en een huisje in de buurt van de juwelier gehuurd, droegen bivakmutsen, hadden tassen aangeschaft en hadden gezorgd voor een vluchtscooter, die ze later dumpten”, aldus de rechter. Aanrijdroutes voor de politie werden gebarricadeerd met een houten bank en een picknicktafel. Een omwonende die op de herrie afkwam, werd met de dood bedreigd.

De door de juwelier geleden schade is geheel door de verzekering vergoed, behoudens een bedrag van bijna €14.000,-. Dat bedrag komt voor rekening van El H., die zijn voorwaardelijke strafdeel aan een reeks strenge voorwaarden gebonden zag worden door de rechtbank. Hij krijgt een meldplicht bij de reclassering en moet meewerken aan diagnostische onderzoeken en eventuele psychiatrische behandelingen.

Medeverdachte Aziz N. (26), die na zijn aanhouding werd verward met een ander en bij vergissing werd vrijgelaten, moet op 30 november voor de rechter komen. Het is onduidelijk of de autoriteiten de man inmiddels hebben getraceerd. Bij een eerdere zitting in juli werd bekend dat hij onvindbaar was.