Archieffoto Frank Grootemaat
Archieffoto Frank Grootemaat

60 van Texel: inschrijving in recordtempo

Laatste sportnieuws
Op 6 april 2015 staat De Zestig van Texel weer op het programma. De inschrijving ging maandagavond om 18.00 uur van start.

“De belangstelling voor dit tweejaarlijkse hardloopevenement blijft maar groeien, wat vooral blijkt uit de stormloop op de 60 kilometer”, laat de Martien Baars van de organisatie weten. Om middernacht stond de teller al op 400 aanmeldingen voor de 750 beschikbare plaatsen op deze afstand. Ongeveer de helft van de aanmeldingen betreft debutanten op de ultramarathon.

“Het zijn nog niet de hectische taferelen als bij de Texel Halve Marathon, maar voor een ultraloop van 60 kilometer is het toch ongekend. Kennelijk spreken de loopevenementen op Texel geweldig aan en zorgt mond-tot-mondreclame voor een mix van terug- en nieuwkomers.” Ook voor de estafette is de belangstelling groot en hebben zich binnen een etmaal al bijna 100 teams opgegeven. Hier zijn er maximaal 200 beschikbare plaatsen. Texelse teams wordt dan ook aangeraden niet te dralen met de eerste aanmelding.

Het parcours was de afgelopen edities steeds (ongeveer) hetzelfde, maar het komende jaar is er wel een grote verandering. “De eerste etappe over De Hors was al zwaar, maar nu komt er 1.200 meter extra strand bij”, meldt Baars. “In plaats van dat de lopers bij het Jan Ayeslag van het strand gaan, lopen ze nu door tot het volgende slag. Deze opgang is ook nog steiler. Via het duinpad gaat het dan naar De Dennen, waar de doorkomstplaats met de chipmat ligt.”

“De aanpassing is op dringend advies van de politie, want op deze manier wordt de T-splitsing Jan Ayeslag/Nattevlakweg vermeden. Tijdens de vorige edities was het hier onverantwoord druk.” Momenteel wordt ook onderzocht of de route na de start bij het NIOZ nog wordt aangepast, om het kruispunt met de stoplichten te mijden.