Open dag zweefvliegclub: te veel wind om te vliegen

Door Henk Slikker
Gepubliceerd: Zaterdag 09 Augustus 2014, 17:01 uur
1398 x bekeken
Precies 75 jaar geleden, op 9 augustus 1939, landde het eerste zweefvliegtuig op het Texelse vliegveld. Dit gebeurde tijdens de allereerste Texel Lucht Show die destijds georganiseerd werd. Een reden te meer om op 9 augustus 2014 de jaarlijkse open dag van Zweefvliegclub Texel te houden.


“Een monumentale dag voor Texel”, laat voorzitter Sjaak Hofstra weten. “Jammer dat de harde wind roet in het eten gooit.” Door de harde windvlagen was het onverantwoord om tijdens de open dag met belangstellenden een vlucht te maken boven Texel. Toch altijd het letterlijke hoogtepunt tijdens het jaarlijkse gebeuren. Ook zweefvliegclub Den Helder zou met enkele niet gemotoriseerde zweefvliegtuigen tijdens de open dag op het vliegveld landen, speciaal vanwege het 75-jarig ‘jubileum’. En er zou een ‘antiek’ zweefvliegtuig van hout en linnen te bezichtigen zijn.

Gelukkig voor de club was er zaterdag , ondanks het ontbreken van bovenstaande activiteiten, toch aardig wat belangstelling. De bezoekers kregen uitleg over het zweefvliegen en men mocht plaats nemen in de cabine van één van de drie Texelse zweefvliegtuigen, die overigens niet met een lier, maar gemotoriseerd opstijgen.

Dankzij een sponsoring van Hotel Opduin en vakantiepark De Krim kunnen scholieren vanaf 16 voordelig een (zweef) vliegopleiding volgen bij de zweefvliegclub. Hofstra: “Wij willen daarmee de jeugd enthousiasmeren voor de luchtvaart. De opleiding is een prima start om (helikopter)piloot te worden of als vooropleiding voor de luchtmacht. Via de studentenregeling betalen scholieren maar 55 euro voor een uur vliegles en zij kunnen op deze wijze hun vliegbrevet halen. “ Meer informatie hierover vindt u op www.mzct.nl., of u kunt bellen met Jan Frederici, tel. 0222-313512.

Zondag leest u op Texel-Plaza een historisch artikel over de eerste zweefvliegtuiglanding op Texel, die vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.
Formule 1-spel
Reacties (0)