Macht en pracht tijdens Open Monumentendag

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Vrijdag 13 September 2013, 14:40 uur
2945 x bekeken
Wethouder Frans Visman opent zaterdag om 10.00 uur de Open Monumentendag in de Willemsboet (Pelikaanweg 75, De Koog).

Het landelijke thema is dit jaar ‘macht en pracht’. Dit sluit prima aan bij enkele Texelse monumenten, zoals Fort De Schans.

In dit fort bij Oudeschild is zaterdag ’n tentoonstelling van opgegraven voorwerpen. Die voorwerpen werden tijdens de restauratie gevonden door de archeologiegroep van de Historische Vereniging.

De vijf opengestelde kerken vertegenwoordigen de ‘macht van het Woord’.

In Het Schoutenhuys (Den Burg) is de uit Brakestein afkomstige wand te zien. Stichting Dorpsherstel verzorgt een presentatie. In de Oudheidkamer in Den Burg wordt zaterdag aandacht besteed aan enkele nieuwe aanwinsten.

Het gaat om een degen van J.L. Kikkert, een portret van P.S. Keijser en twee miniatuurportretten van het echtpaar Verberne.

Al deze voorwerpen stammen uit de negentiende eeuw. Het walvisvaardershuisje in Den Hoorn illustreert de pracht waarmee achttiende eeuwse Texelse walvisvaarders zich omringden.

Ook het huis Sonnevanck, het Cultuurhistorisch Museum en boerderij De Kamp zijn zaterdag te bezichtigen.

Verder is de pas gerestaureerde schapenboet van Westerheem opengesteld. De vuurtoren is eveneens gratis te bezoeken, inclusief het lichthuis. Een medewerker van Rijkswaterstaat verstrekt informatie.

De genoemde monumenten zijn zaterdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Brochures zijn (vooraf) verkrijgbaar bij de VVV en de gemeente. Meer informatie is ook te vinden via de link op Texel-Plaza.nl.
Reacties (0)