Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza

Museum: Walvisvaardershuisje toont geschiedenis

Door Bart Bosch
Gepubliceerd: Dinsdag 18 Oktober 2011
5649 x bekeken
Texel krijgt er volgend jaar een museale attractie bij: het Walvisvaarders Huisje aan de Herenstraat nummer 49 in Den Hoorn.


Onlangs is de Stichting ít Walvisvaarders Huisje opgericht.

Doel is het huis op regelmatige basis voor publiek open te stellen en de geschiedenis van huis en bewoners in kaart te brengen. De stichting zet zich ook in om het huisje in de huidige staat te behouden en op onderdelen te renoveren.

ít Walvisvaarders Huisje is nauw verbonden met de geschiedenis van Texel.

Gedacht werd dat het een loodshuis was, maar recent onderzoek wees uit dat meerdere generaties walvisvaarders er woonden. Bestuursleden Wilma Eelman en Ineke Vonk ontdekten dat er vanaf begin 18e eeuw geen loodsman maar walvisvaarders woonden.

In het huisje zijn verschillende perioden uit de 300-jarige geschiedenis te Ďbelevení.

Ook zijn gebruiksvoorwerpen uit oude tijden te zien, afkomstig van o.a. de Oudheidkamer en het Maritiem & Jutters Museum. Vanaf voorjaar 2012 wordt het huismuseum op reguliere basis en op aanvraag opengesteld.

Daarnaast worden lezingen georganiseerd, bijvoorbeeld over de historie van Den Hoorn en de walvisvaart.

In de komende maanden wordt deze openstelling voorbereid. De speciale aandacht gaat daarbij uit naar de verbondenheid van het huisje met Texelaars van nu en vroeger.

Wie gegevens heeft of herinneringen bewaart aan ít Walvisvaarders Huisje en oudbewoners, kan de stichting contacteren.

Dat kan via tel. 06-11241438 (Annetje Capitain) of walvisvaardershuisje@gmail.com.