Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza

Bietenoogst stagneert: ‘2008 was extreem nat’

Door Louise Wolters
Gepubliceerd: Zondag 07 December 2008
2728 x bekeken
De regen, hagel en natte sneeuw die de afgelopen week op Texel viel, was duidelijk te veel van het goede.


De grote hoeveelheid neerslag kan niet meer door de grond worden opgenomen, waardoor plassen op het land blijven staan.

Volgens weerman Ed de Bruijn is dit jaar ‘extreem nat’ verlopen. “2008 is één van de natste jaren die wij ooit gemeten hebben”, aldus De Bruijn.

“De grond is verzadigd. Afgelopen nacht is er maar 2 mm neerslag gevallen, maar zelfs dan staat alles gelijk weer blank.”

Op zondag 5 oktober viel extreem veel regen (80 mm in 15 uur), waardoor akkers en landerijen blank kwamen te staan. Ook in de periode daarna kreeg Texel veel neerslag te verwerken.

LTO-landbouwvoorman Jaap Hin: “Jaarlijks valt gemiddeld zo’n 800 mm neerslag. Dit jaar is er al over de 1000 mm gevallen.”

“Terwijl we in de vier maanden daarvoor (april, mei, juni en juli) vrijwel geen spat regen hebben gehad.” Echt dramatisch is de situatie voor de landbouw nog niet, want de meeste oogstwerkzaamheden zijn achter de rug.

Opvallend is volgens Hin wel dat her en der op het eiland nog percelen maïs staan.

Ook de bietenoogst stagneert behoorlijk. Sommige percelen konden door de doorweekte grond nog niet gerooid worden. Dit kan nog tot januari, in verband met de verwerking van de bieten.

In een aantal gevallen vreest de landbouwvoorman dat de oogst als verloren moet worden beschouwd.

Dat geldt eveneens voor een aantal percelen aardappelen en wortels die door de natte grond niet geoogst kunnen worden.