NIEUWS, TEXEL-PLAZA
Advertorial

R.S. Klus en Schildersbedrijf: voor echte kwaliteit

Door Astrid Witte
Gepubliceerd: Donderdag 10 Oktober 2019
1466 x bekeken
De een komt uit de horeca, de ander voer op de kotter, maar samen hebben Gerard Schuiling en Rein Smit de smaak helemaal te pakken. Gewapend met kwast, verfblik en behangroller gaan zij met veel plezier ieder huis te lijf om het er weer als nieuw uit te laten zien.

“Het komt door Harm van Hintum dat ik ben gaan schilderen,” vertelt Rein. “We hebben samen een kotter gehad. Op een gegeven moment besloot hij weer aan wal te gaan werken als schilder en een maand later ging ik ook overstag. De hele week vissen beviel me niet meer zo.” Rein verkocht de kotter en leerde de fijne kneepjes van het vak van meesterschilder Ben Kamp. “Hij had een schilder nodig en wilde het me wel leren. Als er iemand is van wie je het goed kan leren, is hij het wel.” Rein had wel al ervaring als spackspuiter, iets dat hij samen met zijn broer in Almelo deed. Toen hij nog klein was, verhuisde hij met zijn ouders van Texel naar Overijssel. Maar hij had veel heimwee naar het eiland. Omdat Rein meerdere keren van huis wegliep, besloten zijn vader en moeder dat hij voorlopig bij zijn oom en tante op Texel ging wonen. Later keerde hij terug naar zijn ouders in Twente, maar besloot uiteindelijk de zeevaartschool te doen en voer vervolgens tien jaar op zee. Ook nu blijft het water trekken en daarom vaart Rein in de weekenden nog wel op de kotter. Met z’n twee Hoe leuk Rein het schilderen ook vindt, in je eentje is het maar saai. Rein kende Gerard als kerkgenoot van de baptistengemeente en deze stelde op een gegeven moment voor om samen te gaan klussen. En dat terwijl Gerard een heel andere achtergrond heeft. Voordat hij bij de baptistengemeente kwam, leidde hij een wild leven, maakte hij veel reizen en nam verschillende ondernemingen over. Zo exploiteerde hij onder andere Het Galjoen, De Berekuil en Talk of the Town. Gerard: “Toen ik in de horeca zat, had ik nauwelijks tijd voor mijn twee zonen. Op een zeker moment vroeg ik me af: is dit het nou? Daarom besloot ik het over een compleet andere boeg te gooien.” Rein bracht zijn kennis en ervaring over op Gerard en samen gingen ze aan de slag onder de naam R.S. Klus en Schildersbedrijf. “Ik heb er echt aardigheid in”, zegt Gerard, “Ik wil verschrikkelijk goed werk leveren. Dan moet je veel klussen doen, kilometers maken. Een tijd geleden deden we een behangklus. Het was een schuine en onregelmatige muur. Het duurde ontzettend lang voordat het er mooi op zat. Maar toen het af was, waren de eigenaren heel tevreden. Daar heb ik echt lol in.” En plezier in hun werk hebben de twee heren zeker. Gerard: “Ik heb er nog lang geen genoeg van. Ik doe wat ik leuk en belangrijk vind: er voor mijn zoons zijn en lol maken met Rein. We hebben samen zoveel plezier, we zouden ons eigenlijk de vrolijke schilders moeten noemen, maar dat komt niet zo serieus over.”

Voordelige kwaliteit Rein en Gerard schilderen zo’n vier uur per dag, altijd in de ochtend, en dat tegen een heel aantrekkelijk tarief van € 19,50 per uur per man, exclusief btw. “Mensen krijgen elke veertien dagen een rekening van ons,” vertelt Rein. “We doen niet aan tarieven voor de hele klus, want ik heb vaak genoeg meegemaakt dat er dan uiteindelijk rotwerk wordt afgeleverd. Met een uurtarief kom je niet in de verleiding om het af te raffelen. Het hoeft echt niet voor de hoofdprijs, we willen gewoon met z’n tweetjes vier uur per dag aan het werk.” Gerard: “We doen het werk als zzp’ers, daardoor blijven we flexibel. Als het nodig is, omdat er een grote klus te klaren is, dan halen we er iemand bij. Onze materialen komen bij de Verenigde Schilders vandaan. We kennen Bart Timmer allebei van de baptistengemeente, hij is daar oudste. Als we advies nodig hebben, dan vragen we dat aan hem. Zo kunnen onze klanten altijd op de beste kwaliteit rekenen.”

Bezige bijtjes Maar daar houdt het voor de heren niet bij op. Zo bezorgen zij ook iedere ochtend verschillende dagbladen en op donderdag zorgen ze ervoor dat Texel dit Weekend bij veel mensen op de mat valt. Dat betekent om zeven uur beginnen met de kranten en dan schilderen tot half een. Gerard: “We houden niet van stilzitten en het samenwerken bevalt na twee jaar nog altijd heel goed. Ik heb tomeloze energie als ik iets leuk vind.” Ook voor Rein geeft het vak nog steeds veel voldoening. “Het mooist is het als er echt achterstallig onderhoud is. Dan zie je het met de dag mooier worden. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan bij mevrouw Bruin van De Strooppot: ze gaf ons de gelegenheid en wij lieten haar zien wat we kunnen.”

Een grote of kleine schilder- of behangklus te klaren? Rein en Gerard nemen het werk met plezier aan!

R.S. Klus en Schildersbedrijf Hollewal 31, Den Burg T: 06-20031760 (Rein) / 06-19993356 (Gerard) E: reinspitfire@hotmail.com / gerardschuiling@hotmail.com