NIEUWS, TEXEL-PLAZA

Steunt u het boerenprotest?

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Woensdag 09 Oktober 2019
1543 x bekeken
Duizenden boeren kwamen vorige week dinsdag opdagen op het Malieveld in Den Haag, voor het eerste grote boerenprotest sinds 1990. Ook Texelse boeren deden mee aan dit protest. De boeren gingen in protest als reactie op de dreiging van de halvering van de veestapel. Maar er is meer onvrede onder de boeren, wat voor hen reden is tot toekomstige protesten. Onder boeren in Nederland is het plan ontstaan om te protesteren op Luchthaven Schiphol.

Minister Schouten liet tijdens het protest op het Malieveld weten dat de veestapel niet gehalveerd zal worden. Dit gaat in tegen het advies van commissie-Remkes die het kabinet aanspoort om de veestapel fors in te krimpen om de stikstofuitstoot in natuurgebieden te verlagen.

De protesterende boeren vinden dat zij ten onrechte verantwoordelijk worden gehouden voor de stikstofcrisis. Volgens hen is juist de luchtvaart het grootste probleem: vandaar een eventueel protest bij de luchthaven. Maar niet iedereen is het eens met dit plan. Zo liet de Texelse boer aan NH Nieuws weten dat hij en zijn mede-eilandboeren niet mee gaan doen. “We hebben de overheid in Den Haag een ultimatum gesteld. Nu moeten wij ons aan ons woord houden door ze minimaal een maand de tijd te geven om daarop te reageren. Nadat het ultimatum is verlopen, kunnen de zaken weer anders liggen.” Hij doelde op het dichtdraaien van de spreekwoordelijke voedselkraan.

Het lijkt erop dat de boeren niet bij de pakken neerzitten, en bereid zijn om ver te gaan om hun doelen te bereiken. De redactie is benieuwd: steunt u het protest van de boeren?

Stemmen kan de komende week via Texel-Plaza.nl. Uw stem onderbouwen? E: redactie@texelsemedia.nl.