NIEUWS, TEXEL-PLAZA

“Succesvolle eerste editie SEA Art Tour Texel”

Door Elisabeth Waverijn
Gepubliceerd: Woensdag 04 September 2019
841 x bekeken
In de Burght werd zondagmiddag de SEA Art Tour afgesloten. In de afgelopen drie maanden werden vele bezoekers getrokken door de uiteenlopende kunstwerken, voortkomend uit ontmoeting tussen wetenschapper en kunstenaar, verspreid over het eiland. Initiator Paulien Valk sprak tijdens de afsluiting haar dank uit naar alle vrijwilligers en overige betrokkenen die dit project mogelijk maakten.

“Wetenschappers van het NIOZ in contact brengen met kunstenaars, om zo op verschillende locaties kunstwerken te laten ontstaan die samen een route over Texel vormen.” Dit idee van Paulien Valk en Susana Mulas Lastra lag ten grondslag aan de SEA Art Tour. Tien zeer uiteenlopende werken op zeven locaties vormden de basis van de tour. Dit werd aangevuld met tentoonstellingen van werken van Texelse kunstenaars, dichters en studenten van de Gerrit Rietveld Academie.

Gedurende de tentoonstellingsperiode vonden activiteiten plaats, zoals lezingen en workshops, om de kunstwerken en de wetenschappen extra te belichten. “Deze werden goed bezocht. ‘Dit is de leukste dag van de vakantie!’ riep een bezoeker tijdens de Wierdag, die rond de tentoonstelling ‘Van Wier tot Waar’ werd georganiseerd. Reacties op de combinatie van wetenschap en kunst waren zeer positief en we willen dan ook bekijken hoe deze samensmelting een vervolg kan krijgen”, aldus de organisatie.

De Art Tour is officieel afgelopen, maar voor wie nog een graantje SEA mee wil pikken: ‘Van Wier tot Waar’ is nog tot 22 september te bezichtigen in Museum Kaap Skil, ‘De Noordse Stormvogel’ verlaat 28 september Fort de Schans en Wim van Egmond’s ‘Biofilm’ zal in ieder geval het komende jaar nog te zien zijn in Ecomare.