NIEUWS, TEXEL-PLAZA

Coffee & More in De Koog viert vijfjarig bestaan

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Donderdag 14 Maart 2019
2555 x bekeken
Coffee & More in De Koog, het bedrijf van Patricia en Peter Agter, bestaat dit jaar vijf jaar. De koffiezaak aan de Nikadel wordt alom geprezen vanwege de goede, verse koffie, de lekkere, zelfgemaakte taarten en uitgebreide ontbijtjes. “Er is bijna geen nee te krijgen. Alles vers. Heerlijke koffie, daarin ook zeer veel variatie, verse smoothies. Prima geprijsd. Goede service. Zeker een aanrader”, luidt één van de vele positieve reacties van de gasten. En daar streeft het stel dan ook naar: “De gast vraagt, wij maken. Dat hoort bij ons vak en maakt het werk zo leuk.”

Peter en Patricia runden aanvankelijk op de locatie aan de Nikadel een budgethotel met bruin café. “Patricia en ik hebben allebei jaren in de natte horeca gewerkt”, vertelt Peter. “We werden het op een gegeven moment echter zat: de nachthoreca was niet meer zo leuk als vroeger, de sfeer was harder, het was moeilijker ons hoofd boven water te houden en bovendien zagen we elkaar nauwelijks. Patricia werkte dagdiensten voor het hotel, ik begon ’s middags in het café en was pas om 2.00 uur ’s nachts klaar.”

Liefhebber van koffie Patricia besloot dat er een nieuw concept moest komen, waarin de twee meer lol zouden hebben en elkaar vaker zouden zien. Het moest iets worden wat er in De Koog nog niet was. Het werd een koffiecafé, dat perfect aansloot op het hotel. “Ik maakte een bedrijfsplan en werkte het tot in de puntjes uit: wat moet er worden verbouwd, welke kleurstelling gebruiken we, wat voor koffie komt er op de kaart, wat serveren we verder qua ontbijt – zodat we ook de hotelgasten iets extra’s konden bieden – et cetera. Ik legde mijn plan voor aan twee vrienden. Zij waren direct enthousiast. Toen moest ik het nog aan Peter vertellen...”. Peter had een paar weken nodig om aan het idee van Patricia te wennen. “Ik ben een liefhebber van koffie, maar vroeg me af hoe we het aan moesten pakken. Patricia had alles echter al keurig uitgewerkt, inclusief de nieuwe naam, dus eind 2014 ging ik overstag en was de kogel door de kerk.” Na de kerstvakantie sloot het café en kon het restylen beginnen. De bar werd geschilderd, de caféstoelen kregen een mooi kleurtje en de zaak kreeg een opfrisbeurt. “Alles is in eigen beheer gedaan. Aanschaf van alle nieuwe apparatuur was de finishing touch. Acht weken later, begin maart 2015, opende een frisse koffiezaak de deuren. Peter: “Ik was een nachtmens, maar het kostte me geen moeite om te wennen aan het dagritme. Het bruin café heb ik dan ook nog geen moment gemist.”

Specials, ijskoffie en een ‘gewoon bakkie’ Inmiddels zijn Peter en Patricia vijf jaar verder. Coffee & More serveert ontbijtjes, lunch en diverse dranken, maar de koffie is nog altijd de hoofdmoot. Er staan twintig soorten op de kaart: van een lungo (‘gewone’ koffie) tot latte (koffie met melk én opgeschuimde melk) en van specials ‘Heavenly Hazel’ en ‘Vanilla Sky’ tot een babyccino: warme, opgeschuimde melk in een koffiekopje, met chocolade en marshmallows, speciaal voor de kinderen. “En we staan altijd open voor nieuwe ideeën”, vertelt Peter. “Als we de ingrediënten hebben staan, kunnen we alles maken. Zo vroeg laatst iemand om een Griekse koffie – met koude, opgeschuimde melk – en maakten we onlangs op verzoek een Colombiaanse koffie: espresso met chocoladesiroop, karamelsiroop, melk en slagroom. Bovendien maken we échte ijskoffie: een bevroren dubbele espresso met melk en eventueel een smaakje en slagroom. En voor wie liever geen koemelk drinkt, is er ook soja- en havermelk. De gast vraagt, wij maken. Dat hoort bij ons vak en maakt het zo leuk.”

Thermoskan to go En niet geheel onbelangrijk: de koffie wordt alom geprezen. Volgens reviews op TripAdvisor heeft Coffee & More de beste koffie van het eiland. “We maken hier koffie van verse bonen van Dutch Beans en verse, met de hand opgeschuimde melk. Die kwaliteit proef je. Onze gasten komen terug voor de koffie – niet alleen voor de specials, die overigens vaak uitgebreid op de foto worden gezet en worden gedeeld op social media. Zo komen campinggasten in de zomer ’s morgens graag langs om een thermoskan te laten vullen of gaan er hele draagtraytjes koffie mee naar de camping. En de volgende dag komen de buren van de camping ook mee!”

Zelfgemaakte taarten Niet alleen uit reviews blijkt dat gasten waardering hebben voor Coffee & More: Peter en Patricia hebben veel vaste of terugkerende gasten. “Zo zijn er Duitse eilandbezoekers die op de wisseldag naar huis gaan, maar eerst hier nog komen ontbijten, terwijl de volgende ronde gasten éérst Kaffee und Kuchen komen halen en dan pas inchecken bij hun vakantieverblijf. Sommige toeristen die elders logeren, komen hier van een ontbijtje genieten. En ’s middags, als de zon schijnt, zit het luwe terras vol met mensen die naast hun Skuumkoppe een punt zelfgemaakte taart bestellen.” De zelfgemaakte taarten wisselen. Een greep uit het huidige aanbod: nutella-cheesecake, dadeltaart, lemon-cheesecake en chocoladetaart. “Slagroomtaart kun je overal krijgen, wij bieden juist net iets anders. Dat slaat aan: op is op!

Health food en tosti’s Qua ontbijt serveert Coffee & More de hele dag door een ‘All day breakfast’, altijd vers, met onder meer diverse broodjes, beleg, een glaasje verse jus d’orange en een kop koffie of thee. Op de kaart staan ook Griekse yoghurt met diverse toppings en verse smoothies, belegde bagels, baguettes en clubsandwiches. Patricia verdiept zich ook graag in health food en introduceerde zo de proteïneshake, matcha latte (Japanse groene thee met melk) en bananenpannenkoekjes (lactose-, ei- en glutenvrij). “Die gaan als een tierelier”, aldus Patricia. Trots is Peter ook op de tosti’s. “Net als bij de taarten, proberen we hier ook nét iets anders aan te bieden. Zo hebben we voor de kinderen – of gewoon voor wie er zin in heeft, natuurlijk – een tosti ‘AAP’ met pindakaas en banaan of tosti ‘ELMO’ met Nutella en banaan. De tuna-melt tosti, met tonijnsalade en cheddar, is ook een echte klapper. Verrassend zijn ook de pittige ‘vlamtosti’, de zalm-mozzarella-pesto tosti en de tosti caprese. Die verrassende combinaties vallen goed in de smaak.”

Ter ere van het eerste lustrum serveren Patricia en Peter als bedankje aan de gasten in heel 2019 thee of koffie met een punt zelfgebakken taart of muffin naar keuze voor €5,50.

Coffee & More is geopend van donderdag t/m maandag van 8.30 tot 17.00 uur. Vanaf medio april is de zaak weer dagelijks geopend van 8.30 en 18.00 uur. Hotel Friends Texel is elke dag open.

Coffee & More Texel Nikadel 5, De Koog T: (0222) 317906 I: www.coffeeandmoretexel.nl E: info@coffeeandmoretexel.nl