NIEUWS, TEXEL-PLAZA

Fotoserie Foto Fitis: Kleur in een grijze winter

Door Foto Fitis
Gepubliceerd: Zondag 10 Februari 2019
970 x bekeken
Tot nu toe was de winter maar grijs. Groen kan je ook zeggen, want heel wat planten zijn zonder strenge vorst mooi groen gebleven en zeker al het gras. Maar misschien wordt het ook nog een keer wit. Sommigen proberen het wel, maar lage temperaturen en sneeuwval zijn nu eenmaal niet te voorspellen.

Toch vinden we ook nog kleur in de natuur. In onze tuin staat al vanaf begin november de gaspeldoorn te bloeien. In Nederland een vrij zeldzame struik van zandgronden. In Engeland is hij heel talrijk, vooral langs de kust. Gaspeldoorns kunnen slecht tegen strenge winters, vandaar dat hij vooral in de buurt van het warmere zeewater groeit. Gaspeldoorn is familie van de brem. De bloemen lijken er wel op, maar brem bloeit in deze tijd niet.

Korstmossen geven ook kleur aan grijze dagen. Die merkwaardige samenleving tussen een schimmel en een wier groeit overal. In de duinen op de grond, op bomen, op stenen. We zien hier foto’s van het roodbekermos in de Bollekamer en de gelobde citroenkorst op de Burghtkerk in Den Burg.

Er zijn natuurlijk ook allerlei vogelsoorten die het hele jaar door kleurig zijn en hier overwinteren. Bergeenden bijvoorbeeld, die we in deze tijd vooral op het wad moeten zoeken. In de Mokbaai en soms in de Petten zijn ze meestal van redelijk dichtbij te zien.

En dan zijn er de puttertjes. Juist deze vogels verblijven in het koude jaargetijde graag in de dorpen en in tuinen. Niet in de eerste plaats omdat er door ons wordt gevoerd, maar omdat de begroeiing hier zo veel variatie kent. En dat betekent dat er altijd wel bomen, struiken of planten zijn waar nog zaadjes van te halen zijn. Koperwieken ten slotte zijn vrij schuwe vogels die we meestal van grotere afstand in de weilanden zien. Met vorst en sneeuw komen ze soms in de dorpstuinen. Als we er een van dichterbij goed kunnen bekijken, dan zien we misschien wel een overheersend bruine vogel, maar toch ook opvallende kleurtjes.

Tekst en foto’s: Adriaan en Sytske Dijksen / Foto Fitis