Foto: Jong Texelfonds
Foto: Jong Texelfonds

Jong op Texel: ‘Woningen, banen en minder stille winters’

Laatste nieuwsberichten
Op vrijdag 9 februari kregen tien sprekers de gelegenheid de toekomst van Texel te schetsen tijdens Texel Spreekt, georganiseerd door het Texelfonds. Eén van hen was Martin van der Vlist, die penningmeester is van het jongerenbestuur van het Texelfonds. Martin is 17, zit in 6VWO en is, naast lid van het jongerenbestuur, ook vrijwilliger bij verzorgingshuis Gollards.

Hij nuanceerde de negatieve berichtgeving over jongeren op Texel: ze zouden somber zijn, te veel drinken, te veel middelen gebruiken en ongelukkig zijn op school. Volgens Martin is het goed dat daar aandacht voor is, mits niet vergeten wordt dat er een grote groep jongeren is die wél tevreden is. En dat er iets te veranderen is aan datgene waar ze over struikelen.

“Jongeren waarderen de natuur op Texel. De stilte, de rust en vooral het strand, waar ze in de zomer veel te vinden zijn. Er zijn in het seizoen veel voorzieningen, veel evenementen en het is gemakkelijk om een bijbaantje te vinden. Een grote groep jongeren ziet wel degelijk de voordelen in van opgroeien op Texel.”

Volgens Martin wringt het in de winter, als de activiteiten opdrogen en het op het eiland stil wordt. “Het jongerenbestuur van het Texelfonds wil daar graag iets aan doen. We willen juist dan activiteiten financieren. Zo financierden we bijvoorbeeld het Oude Sunderfeest bij het Glazen Paleis. We willen graag meer van dat soort activiteiten en nodigen alle jongeren uit om met voorstellen naar ons toe te komen. We zijn laagdrempelig bereikbaar en gaan graag in gesprek. Onze mobiele nummers staan op de website: wie een idee heeft kan gewoon een appje sturen.”

Naast de stille winters is er volgens Martin een ander vraagstuk dat aandacht verdient: Waarom blijven jongeren niet op het eiland en waarom komen ze niet terug?

“Het is ten eerste niet te betalen om je op Texel te vestigen. Huurwoningen zijn nauwelijks beschikbaar en huizen zijn gemiddeld een ton duurder dan aan de overkant. Dat kunnen jongeren zich niet veroorloven, zeker niet als ze een studieschuld hebben. Een tweede reden is dat er op Texel relatief weinig werk is voor hoger opgeleiden. Het is niet aantrekkelijk om terug te komen nadat je bent afgestudeerd. We moeten ervoor zorgen dat er meer werk voor hoger opgeleiden op het eiland beschikbaar komt.”

Volgens Martin moet er worden ingezet op tijdelijke woningen: “De tiny houses bij Buurtskap De Tuunen in Den Burg zijn daar een goed voorbeeld van. Die zijn voor jongeren heel geschikt. Zo’n huisje kost €40.000,-. Dat is ook voor jongeren betaalbaar.”

Het is de moeite waard om in jongeren te investeren, vindt Martin: “Ze brengen voorzieningen, evenementen en levendigheid met zich mee. Als ze vertrekken, nemen ze dat met zich mee. Willen we op Texel een dynamische samenleving houden, dan moeten we zorgen dat jongeren willen blijven en kunnen terugkeren.”

Jongeren die hun ideeën willen voorleggen aan het jongerenbestuur van het Texelfonds, kunnen voor contactgegevens en informatie terecht op www.jongtexelfonds.nl.

De redactie is benieuwd hoe jongeren school, leven, vriendschap en voorzieningen op Texel ervaren. Via de links rechts op de pagina zijn de eerdere stukken te lezen. Wie er graag iets over wil vertellen, kan de redactie mailen op redactie@texelsemedia.nl.

Jong op Texel: ‘Maak gepersonaliseerd leren persoonlijker’: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/064448/